Торгівля CEX проти DEX. У чому різниця та які ризики?

На криптовалютних ринках є два типи бірж: централізовані (CEX) та децентралізовані (DEX).

У цьому посібнику ми розповімо, який може бути біржа криптовалют, досліджуємо різницю між ними і які ризики вам необхідно враховувати під час торгівлі кожної з цих бірж.

CEX проти DEX: у чому різниця?

Централізовані біржі (CEX), такі як Binance , є онлайн-торговельні платформи, які зіставляють покупців і продавців через книгу замовлень. По суті, вони працюють так само, як онлайн-брокерські рахунки, тому такі популярні серед інвесторів.

Децентралізовані біржі (DEX), такі як  PancakeSwap  або  Uniswap  , є автономними фінансовими протоколами, що працюють на смарт-контрактах, які дозволяють криптотрейдерам конвертувати один цифровий актив в інший, при цьому всі транзакції відображаються в ланцюжку блоків.

  • Основна відмінність між централізованими та децентралізованими біржами полягає в тому, що перша контролює ваші кошти, поки ви взаємодієте на торговому майданчику, а друга користувачі зберігають контроль над коштами під час торгівлі.

Але безпека фондів – не єдина різниця між двома типами бірж.

Давайте заглибимося в плюси та мінуси кожного типу біржі ,  щоб дізнатися більше про те, що може запропонувати кожна торгова платформа і чим вони відрізняються.

Що таке централізована біржа (CEX): плюси та мінуси

Хоча централізовані біржі вважаються менш безпечними, ніж їх децентралізовані аналоги, оскільки вони зберігають кошти інвесторів, вони мають ряд функцій та переваг, які залучають користувачів до них.

Плюси

1. Обсяги торгів

Централізовані біржі зазвичай дуже ліквідні. Binance, наприклад, регулярно фіксує щоденні обсяги торгів на суму понад 30 мільярдів доларів. Для новачків ці активні платформи насправді гарантують безперешкодний обмін їх активами у будь-який час. Для досвідчених трейдерів CEX надають спосіб переводити відносно великі суми коштів усередину та назовні за лічені хвилини.

2. Конвертація фіатної/крипто- та крипто/фіатної валюти

Централізовані біржі зазвичай підтримують включення та вимкнення фіатної криптовалюти. Це означає, що вони дозволяють вам купувати біткойни, наприклад, за долари США.

3. Більше можливостей

Крім величезної кількості цифрових активів, що підтримуються CEX, вони пропонують набагато більше функцій, окрім обміну одного активу на інший, таких як маржинальна торгівля, торгівля криптовалютними похідними, розміщення ставок на біржі та маржинальне кредитування, серед іншого.

4. Простота використання

Однією з привабливих якостей більшості CEX є інтерфейс користувача. Враховуючи, що більшість новачків не знайомі з криптопарами чи простими термінами, такими як «довгі чи короткі», CEX чудово справляються з направленням користувачів у криптпростір. Деякі платформи CEX, такі як Binance, мають полегшені версії для користувачів, які бажають здійснювати базові угоди. Більше того, вони функціонують майже так само, як онлайн-брокери, тим самим виступаючи як знайома особа традиційним інвесторам.

Мінуси

Хоча централізовані торгові платформи мають багато переваг для інвесторів, які звикли до своїх брокерських онлайн-рахунків, вони мають низку істотних недоліків.

1. Сувора політика «Знай свого клієнта» (KYC)

Для користувачів, які хочуть зберегти конфіденційність під час торгівлі, CEX не є підходящою біржею. Централізовані біржі підпорядковуються суворим політикам КІС. Зазвичай вони вимагають, щоб ви завантажили фотографію своєї особи і посвідчення особи, що діє, щоб купувати і продавати криптовалюту або знімати кошти.

2. Не ваші ключі – не ваші монети

У той час як CEX забезпечують легку торгівлю, високу ліквідність і т. д., вони надають вам гаманці, що означає, що вони мають владу над вашою криптовалютою. Крипто-гаманець не повинен контролюватись третьою стороною. Використовуючи знамениту фразу “не ваші ключі – не ваша монета”, можна з упевненістю сказати, що гаманці CEX створюють ризик безпеки трейдерів і інвесторів.

3. Злом

За останні роки ми стали свідками кількох сумнозвісних зламів криптобірж, коли вони втрачали мільярди доларів. Оскільки біржі централізовано зберігають кошти користувачів, є основними цілями для кіберзлочинців, які прагнуть отримати криптовалюту.

Що таке децентралізована біржа (DEX): плюси та мінуси

Децентралізовані біржі зайняли значну частку на ринку криптовалютної торгівлі внаслідок підвищення зручності використання та зростаючого розуміння серед користувачів важливості збереження контролю над своїми закритими ключами.

Плюси

Серед функцій, які залучають користувачів до DEX:

1. Конфіденційність та анонімність

Для використання децентралізованої біржі зазвичай потрібно лише підключити гаманець та підписати транзакцію. Жодної перевірки особистості не потрібно.

2. Безпека

Децентралізовані біржі зазвичай безпечніші, ніж централізовані, з двох причин:

  • Вони не пов’язані зі зберіганням:  хакерів цікавлять біржі з центральною базою даних, з метою отримання закритих ключів користувачів і виведення їх коштів. Оскільки DEX не зберігає ваші закриті ключі, хакери не можуть проникнути у ваш гаманець.
  • Жодних перевірок особи:  немає ризику витоку особистих даних користувача.

3. Інтеграція DeFi та NFT

DeFi та NFT – це дві межі простору блокчейнів, а DEX – сильні рушії. DEX дозволяє користувачам отримати доступ до світу смарт-контрактів та DApps, які надають фінансові послуги, включаючи кредитні та ощадні продукти, а також проекти NFT.

Мінуси інтеграції DeFi та NFT

Хоча децентралізовані торгові майданчики мають деякі істотні переваги перед централізованими біржами, вони також мають недоліки, про які слід знати новим криптоінвесторам.

1. Обмежена торгівля

Функціональність DEX нині обмежена. Такі функції, як маржинальні угоди, лімітні ордери, ф’ючерси, опціони тощо зазвичай недоступні.

2. Ефективність

Децентралізовані обміни не такі швидкі та ефективні, як CEX, через проблеми з масштабованістю, з якими стикається більшість блокчейнів. Централізовані біржі не стикаються з цією проблемою, тому що вони використовують механізми як усередині мережі, так і поза нею, щоб забезпечити безперебійну роботу.

Порівняння CEX проти DEX: які є ризики

Торгівля криптовалютою та інвестування в неї пов’язане з ризиком незалежно від того, який тип обміну ви використовуєте. Проте ризики, створювані двома типами торгових платформ, різняться.

OC

  1. Хакерські зломи є реальною загрозою для користувачів централізованої біржі, що зберігають кошти на своїх серверах. Це відбувалося раніше і, ймовірно, продовжуватиметься й надалі, особливо при використанні невеликих бірж.
  2. На CEX поширюються фінансові правила, які можуть змінитися відразу, створюючи потенційний ризик для коштів, що зберігаються у вашому гаманці. Наприклад, якщо обмін перебуває під слідством, ваші кошти можуть бути тимчасово заморожені або, у крайніх випадках, навіть заарештовані.
  3. Централізовані біржі зазвичай вимагають підтвердження вашої особистості. У разі витоку даних це може призвести до того, що ваші особисті дані будуть виставлені на продаж у тіньовій мережі. У цьому випадку ви можете стати метою спроб злому, шахрайства чи крадіжки особистих даних.

DEX

  1. DEX не є кастодиальними, і це означає, що тільки ви контролюєте свої кошти. Разом з тим, якщо ви втратите фразу для відновлення свого гаманця, ви втратите свою криптовалюту. Ось чому ви повинні дбайливо зберігати свій ключ у надійному місці.
  2. Децентралізовані торгові майданчики побудовані з використанням смарт-контрактів, що створює певний рівень ризику, пов’язаного з кодом. Це означає, що якщо у коді торгової платформи є помилки чи вразливості, ними можуть скористатися хакери, і кошти будуть втрачені. На жаль, це часто відбувалося у перші дні буму DeFi у 2020 році. Щоб знизити цей ризик, краще дотримуватися провідних DEX.

CEX проти DEX: результати порівняння

Обидва типи криптобірж дозволяють користувачам купувати та продавати криптовалюту з відмінностями у ключових елементах, таких як ліквідність, безпека та зручність використання.

Для новачків, які бажають приєднатися до криптовалютного простору, CEX надають простий та швидкий спосіб торгівлі. З іншого боку, DEX більше підходить для досвідчених трейдерів, яким потрібна конфіденційність і повний контроль над своїми цифровими засобами.

Trust Wallet – унікальне поєднання

Trust Wallet пропонує децентралізовану торгівлю прямо у додатку, щоб забезпечити зручність використання криптовалюти у повному обсязі. Мобільний гаманець підтримує більше 40 блокчейнів і більше 160 тис. цифрових активів, що дозволяє вам купувати та зберігати будь-який криптоактив на ваш вибір простим і зручним для новачків способом.

Лідируючий на ринку мультивалютний гаманець також дозволяє вам увійти у світ DeFi, DApps та NFT, використовуючи вбудований у додаток браузер DApp простим та безпечним способом.

Автор Alex Smith

Має професійну підготовку в галузі мікроелектроніки та апаратного програмування, а також понад 30 років досвіду роботи з системами обробки та передачі даних, включаючи обладнання для майнінгу криптовалют. Готуючи матеріал для читачів блогу BuyCrypt успішно застосовує свій великий технічний бекграунд для максимально точної передачі змісту матеріалів з джерел, що використовуються.