Як заробити перші гроші в криптовалюті?

Таке поняття, як криптовалюта, вже давно знайомо користувачам в мережі інтернет. Але якщо одна частина з них знає безліч способів заробітку на криптовалюті, то інша — не може відповісти на запитання, що таке криптовалюта. А між іншим, цифрова валюта може принести суттєві статки тим хто знає, як заробити на ній.

З цієї статті ви дізнаєтеся, як заробити на криптовалюті, отримаєте корисні поради, а також познайомитеся з ризиками, що супроводжують торгівлю цифровими активами.

Що таке криптовалюта і як це працює

Криптовалюта — це, на відміну від доларів, євро та гривень, не фіатні гроші. Крипта — це цифровийй актив, цінність якого не залежить від державної регуляції конкретних монет, оскільки криптовалюти не належать певним країнам. При цьому вони мають офіційний курс.

Задля створення криптовалют використовують криптографічні методи, у більшості випадків це технологія блокчейн — ланцюжок блоків інформації, який застосовується, щоб переказувати гроші від людини до людини без участі фінансових установ, таких, як банки.

Поява криптовалюти у світі датується 2009 роком. Першою монетою став Біткоїн, створений Сатоші Накамото. З тих пір кількість монет суттєво збільшилася.

Блокчейн: що це таке

Блокчейн — це мережа, яка складається з блоків, де зберігаються записи про транзакції криптовалюти. Записи про транзакції кодуються, після чого інформація розподіляється між учасниками мережі, завдяки чому формуються нові, пов’язані між собою блоки.

Якщо у когось з тих хто бере участь у роботі мережі, з’явиться бажання внести зміни в роботу ланцюжка, наприклад, щоб видобути криптовалюту у нечесний спосіб, система порівняє зміни з існуючими базами даних і за відсутністю необхідних підтверджень заблокує транзакцію.

Таким чином, децентралізація даних — одна з ключових переваг мережі блокчейн. Децентралізований підхід робить заробіток на криптовалюті прозорим та безпечним. Саме тому усе більше людей у світі звертають увагу на цифрові активи.

Типи цифрових валют

На ринку криптовалюти ви зможете знайти коїни та токени.

Сутність коїнів полягає у тому що вони є грошовими одиницями, які працюють на власному блокчейні. Цей тип криптовалюти отримують за допомогою майнінгу — використовуючи певні обчислювальні потужності.

Ви можете відправляти коїни іншим трейдерам, продавати чи купувати їх за готівку. Деякі компанії надають можливість розраховуватися коїнами за товари та послуги. Наприклад, Microsoft дозволяє купити за Біткоїн ліцензійний Windows або приставку Xbox.

Один з типів таких криптовалют — альткоїни. Це альтернативні версії Біткоїну, які працюють на його переписаному блокчейні.

Окрім коїнів, до переліку цифрових активів входять токени. Ці електронні гроші створюються на основі вже існуючого блокчейну. Токени не можна видобути, але ви можете їх купити або отримати за активність.

токенами неможливо оплатити товар чи послугу. Вони потрібні, аби відкривати доступ до конкретних функції криптовалютної платформи. Якщо ви можете порівняти коїн з купюрою, то токен — це квиток. Однак токенами можна торгувати на біржі за актуальним курсом.

Токени нерідко використовуються як інструменти для інвестицій. За допомогою токенов можна підтверджувати право на бізнес, також вони дозволяють брати участь в опитуваннях та голосуваннях.

У порівнянні з коїнами токени пропонують більше можливостей. Проте серед інвесторів коїни користуються більшою популярністю, оскільки їх складніше видобути.

Популярні криптовалюти

Лист доступних криптовалют є досить значним. Серед найбільш популярних:

  • Bitcoin (BTC). Це перша криптовалюта на ринку. Її створив у 2009 році Сатоші Накамото. Біткоїн відрізняється високою ліквідністю, відносно стійкою ціною, суттєвим поширенням. Користувачі можуть не тільки торгувати даною криптовалютою, але й розраховуватися за допомогою BTC за товари та послуги;
  • Ethereum (ETH). Насамперед це платформа, яка дозволяє створити dApps (децентралізований додаток) та смарт-контракт — договір, сплата за яким здійснюється, тільки якщо сторони, які беруть у ньому участь, виконали всі прописані умови. Платформа Ethereum працює на власному блокчейні та використовує криптовалюту Ether (ETH), щоб сплачувати транзакції, забезпечувати роботу мережі та створювати децентралізовані додатки;
  • Tether (USDT). Це стабільна криптовалюта, яка залежить від курсу USD (1 USD-токен дорівнює 1 долар США). Криптовалюту USDT використовують, щоб застрахуватися від волатильності інших монет, крім цього, як проміжну ланку, якщо потрібно обміняти різні криптоактиви;
  • Binance Coin (BNB). Це криптовалюта, створена на біржі Binance — одній з найбільших криптоплатформ в Україні та світі. BNB використовують, щоб сплачувати комісії на біржі, для отримання знижок, а також у якості винагороди за стейкінг;
  • Cardano (ADA). Ще один сервіс смарт-контрактів, який викликає інтерес інвесторів, через те що серйозно фокусується на безпеці та масштабованості. ADA — монета цієї платформи.

Переліченими монетами лист доступних криптовалют не обмежується. Кількість криптовалют збільшується щодня, завдяки чому зростає загальна капіталізація ринку.

Як заробити на криптовалюті: всі способи заробітку на цифрових активах

Цифрові активи надають численні можливості для отримання статку. Розглянемо, як можна заробити на криптовалюті.

Торгівля

У торгівлі криптовалютою виділяють спотовий та маржинальний трейдинг.

Спотова торгівля — це торгівля криптовалютою, у якій можна заробити виключно з застосуванням власних активів. У спотовій торгівлі трейдер не може використовувати кредитне плече, відповідно, для отримання статку використовується тільки те що є на його рахунку. Це робить заробіток на криптовалюті досить безпечним.

Маржинальна торгівля — це можливість заробити на криптовалюті з використанням кредитного плеча. Для цього трейдер позичає гроші на біржі, що дозволяє йому збільшити власну купівельну спроможність. Маржинальна торгівля здатна швидко та суттєво збільшити статки, але й втрати уразі невдачі будуть значними.

Головна перевага спотової торгівлі — безпека. Уразі неприбуткової угоди трейдер не зможе втратити більше тієї суми, яка лежить на його балансі.

Цей самий аспект може за певних обставин виявитися і недоліком. Неможливість запозичення значно обмежує торгівельний потенціал за сприятливих умов. Таким чином, навіть якщо ви твердо впевнені, що угода здатна принести великі статки, ви можете отримати прибуток тільки з тієї суми, яка є на рахунку.

Говорячи про маржинальну торгівлю, кредитне плече — її найбільша перевага. Кредитне плече дозволяє трейдерам торгувати на суму, яка перевищує їх власний капітал у 100 разів, що може позитивно відбитися на доступному прибутку.

У залежності від стратегії трейдингу з маржинальною торгівлею ви можете отримати величезні статки. Якщо ви, наприклад, обрали у якості стратегії низькочастотну торгівлю, це означає, що ви будете торгувати тільки за тими позиціями, у яких дійсно впевнені. Так, з кредитним плечем високовірогідні угоди можуть принести колосальні статки.

У той же час заробіток на криптовалюті у маржинальній торгівлі — це суттєвий ризик. Якщо ви будете торгувати з кредитним плечем х100, за несприятливих умов ви ризикуєте втратити суму, яка перевищить ваші інвестиції. Також існує ризик ліквідації позиції. Це відбувається, якщо у трейдера недостатньо криптовалюти, аби покрити збитки.

Фундаментальний і технічний аналіз

Аби зробити прогнози щодо прибутковості торгівлі більш точними, трейдери застосовують фундаментальний і технічний аналіз чинників, які впливають на статки.

Фундаментальний аналіз — це метод дослідження, який дозволяє оцінити реальну вартість конкретної криптовалюти. Використовуючи фундаментальний аналіз, трейдери прагнуть з’ясувати, що станеться з криптовалютою у довгостроковій перспективі — ціна може як впасти, так і зрости.

Для аналізу вивчається низка внутрішніх і зовнішніх чинників. Трейдери, які бажають заробити на криптовалюті, дивляться на:

  • дані щодо проекту: його токеноміка, ідея, можливість реалізувати цю ідею;
  • активність криптовалюти: об’єм транзакцій, їх вартість, розвиненість спільноти, унікальні функції монети;
  • загальноекономічні, політичні, галузеві події.

Технічний аналіз — це вивчення курсу криптовалюти в історичному контексті. Аналіз цінових трендів є дуже корисним, оскільки дозволяє трейдеру визначити, коли входити та виходити з позиції. При цьому най рентабельнішим його застосування виявиться з високоліквідною криптовалютою. Низько ліквідні монети дають широкий простір для спекуляції та зовнішнього впливу на курс, що ускладнює інвесторам і трейдерам точне прогнозування.

Для технічного аналізу трейдери діють за наступним алгоритмом:

  1. Збирають дані про ціну активу протягом усього часу його існування.
  2. Оцінюють отримані графіки, які найчастіше представлені у вигляді цінових або лінійних свічок.
  3. Застосовують різні технічні індикатори, які допомагають зрозуміти, коли продавати чи купувати криптовалюту. Серед таких графічних індикаторів «Голова та плечі», «Подвійні вершини», «Трикутники» та інші.

У новачків можуть виникнути питання, який все ж таки аналіз є більш ефективним для заробітку на криптовалюті — фундаментальний або технічний. Для повнішого розуміння ринку та для отримання прибутку з більш високою вірогідністю краще сполучати обидва методи, особливо, якщо торгуєте високоліквідним активом.

Стратегії управління ризиками

Щоб заробити на криптовалюті великі гроші, вам потрібно не тільки аналізувати ринок, здійснювати торгівельні угоди, але також є необхідними стратегії, які мінімізують ризики, пов’язані з високою волатильністю. У переліку такі стратегії:

  • правило «Один відсоток»: воно означає, що для інвестицій доступно не більше 1% від загального капіталу інвестора, наприклад, при сумі в $50 000 можна заробляти, вклавши у криптовалюту не більше $500;
  • ордери «Стоп Лосс» і «Тейк Профіт»: дозволяють закрити позицію, тільки-но буде досягнуто задану в налаштуваннях ціну. Автоматичне закриття позиції дозволяє захистити прибуток та перешкодити збиткам;
  • диверсифікація та хеджування: диверсифікація — це розподілення капіталу проміж різних активів і проектів. Диверсифікація дозволяє зменшити загальні збитки уразі зниження вартості одного проекту чи активу. Хеджування передбачає купівлю одного активу, аби захиститися від збитковості того, який був раніше;
  • план виходу: сценарій, за яким буде повинен діяти трейдер, який отримав статки чи збитки. Страхує від емоційних рішень, які можуть негативно відбитися на інвестиціях і капіталі;
  • власне дослідження (DYOR): зроблений власноруч аналіз криптовалют, що дозволить оцінити потенціали та ризики активу.

Уразі використання цих стратегій ви зможете збільшити власні шанси на грамотне інвестування, значні статки та мінімізацію збитків.

Як заробити на криптовалютах за допомогою майнінгу

Майнінг криптовалют — це створення монет шляхом перевірки та обробки транзакцій, які формуються у блоки, що потім додаються у мережу блокчейн. Майнери використовують потужне обладнання для проведення обчислювальних робіт. Перевірка роботи здійснюється за допомогою алгоритму консенсусу Proof of Work.

За обробку транзакцій майнер отримує винагороду. У якості винагороди йому пропонуються або комісійні від переказів, або частина криптовалюти, створеної в результаті майнінгу.

Типи майнінгу

Розрізняють два основних типи майнінгу — соло-майнінг і майнінг-пул.

Соло-майнінг — це процес видобутку криптовалюти потужностями одного майнера. Майнер особисто отримує завдання від мережі та самотужки займається обчислювальними роботами. Винагорода нараховується, тільки-но мережа підтверджує валідність створеного блоку монети. У цьому випадку соло-майнер стає єдиним власником винагороди.

Майнінг у пулі — це кооперація певної кількості майнерів, які разом розв’язують обчислювальні завдання. Уразі такого підходу вірогідність знайти необхідні блоки суттєво зростає, але й винагорода розподіляється проміж усіма учасниками пулу пропорційно їх ККД.

Ці два виду майнінгу мають як переваги, так і недоліки. Так, наприклад, майнінг у пулі пропонує у якості винагороди більше комісійних, ніж самостійний видобуток. З іншого боку, у соло-майнінгу фіксовані статки, як, наприклад, 3,125 BTC за блок Біткоїну, залишаються у розпорядженні одного майнера, а не розподіляються між усіма учасниками.

Апаратні та програмні вимоги щодо майнінгу

Заробіток на майнінгу передбачає достатньо потужне обладнання та якісне програмне забезпечення, яке б відповідало усім вимогам щодо видобутку конкретної криптовалюти.

  • відеокарта: AMD Radeon RX 5000-серії або NVIDIA RTX 3000-серії. Рекомендована пам’ять — від 8 GB. Мінімальний хешрейт — 50 MH/s. Енергоспоживання .—200-300 Вт;
  • процесор: достатньо Intel Core i3-i5 або AMD Ryzen 3-5;
  • оперативна пам’ять: у більшості випадків вистачає 4-8 GB, але деяким криптовалютам може знадобитися 16 GB;
  • накопичувач: можна як HDD, так і SSD, при цьому об’єм значення не має. Але SSD вважається кращім варіантом, оскільки він забезпечує більш швидке завантаження системи та роботу програми;
  • блок живлення: бажано, щоб він мав сертифікат 80 Plus. Потужність блоку живлення залежить від відеокарти. В середньому .—650-750 Вт;
  • охолодження: важливо, щоб компоненти майнингового обладнання не перегрівалися, тому варто потурбуватися про хорошу вентиляцію корпусу та потужні кулери для процесора та відеокарти;
  • програмне забезпечення: у якості операційної системи підійдуть Windows 10/11 або Linux (Ubuntu/Debian). На вибір програми для майнінгу впливає криптовалюта, яку треба майнити. Серед доступних в індустрії Claymore, Phoenix, T-Rex, TRM, SRBMiner.

Перед тим як майнити у пулі, уважно вивчить вимоги, які висуває спільнота.

Рентабельність майнінгу

Стовідсотково правильної відповіді на питання, чи рентабельним є майнінг, немає. На статки, які можна отримати майнінгом, впливає багато чинників:

  • ціна криптовалюти: чим вона вище, тим рентабельнішим є майнінг;
  • складність майнінгу: чим він складніший, тим менше прибутку ви отримаєте;
  • ціна електроенергії: майнінг вигідніше у регіонах з дешевою електроенергією;
  • ціна обладнання: чим воно дорожче, тим довше окупатиметься;
  • потужність обладнання: чим вище його хешрейт, тим більше криптовалюти можна згенерувати;
  • податки: у деяких країнах майнінг підлягає оподаткуванню, що скорочує прибуток.

В цілому, говорячи про майнінг, наприклад, Біткоїну, зараз він приносить набагато менше статків, ніж у перші роки існування монети. Це пов’язано з тим, що кожні чотири роки система вдвічі скорочує винагороду за видобутий блок. Також важливою є конкуренція в індустрії та постійно зростаюче навантаження на систему. Проте, взявши менш популярну криптовалюту, з меншою складністю видобутку, ви все ще можете розраховувати на суттєві статки.

Стейкінг

Сутність стейкінгу полягає в тому що трейдери отримують пасивний дохід за утримання криптовалюти, що функціонує на протоколі Proof of Stake. Користувачі заморожують певну кількість монет у своєму гаманці, аби система могла забезпечувати працездатність активу, безпосередньо чи через проміжні сервіси.

Порівнюючи з майнінгом, стейкінг забезпечує більші статки, дозволяє не купувати вартісне обладнання, підвищується безпека.

Існує два види стейкінгу — фіксований та безстроковий.

Для заробітку на фіксованому стейкінгу заздалегідь встановлюється термін (зазвичай декілька місяців), протягом якого користувачі не можуть розпоряджатися заблокованими активами.

Безстроковий стейкинг не передбачає обмежень щодо термінів. Інвестори можуть розблокувати власну криптовалюту в будь який час.

Вибір пулу стейкінгу

Ті, хто заробляють на стейкінгу, дуже ретельно ставляться до вибору пулу. Вони звертають увагу на такі чинники:

  • репутація пулу: прочитайте відгуки про пул;
  • розмір: чим більше пул, тим стабільнішим він є;
  • процентна ставка: порівняйте ці показники для різних пулів та оберіть найвигідніший варіант;
  • комісія пулу: чим вона менше, тим більший дохід ви отримаєте;
  • мінімальний депозит: дізнайтеся, яку найменшу кількість монет можна заблокувати;
  • період блокування: оберіть пул з оптимальним терміном блокування активу;
  • підтримка криптовалюти: переконайтеся, що пул підтримує криптовалюту, яку ви хочете заморозити.

Серед найбільш популярних пулів можна виділити Binance Staking, Coinbase Staking, Kraken Staking.

Чим ретельніше ви підійдете до вибору пулу, тим більшим буде прибуток. Так, наприклад, чим більше монет можна заблокувати в пулі, тим вищою буде винагорода. Також слід обирати пули з високими процентними ставками.

Ризики, пов’язані зі стейкінгом

Стейкінг дозволяє отримувати значний пасивний дохід. Але він пов’язаний з деякими ризиками.

Так, наприклад, інвестори не можуть протистояти шахрайству стейкінг-платформ на законодавчому рівні. Саме тому вони уважно аналізують репутацію пулу, перш ніж інвестувати у нього.

Ще один ризик — волатильність уразі падіння ціни високодохідної монети. Також вам слід знати, що стейкінг-пули не пропонують страхування внесків, як це роблять банки.

Проте, незважаючи на перелічені ризики, стейкінг — це все ще спосіб заробітку на криптовалютах, який приносить значний пасивний прибуток.

Як заробити на криптовалюті, задіявши партнерський маркетинг

Партнерський маркетинг в криптовалюті — це один зі способів просування криптопроекту. Компанії, що займаються випуском та поширенням криптовалют, нагороджують своїх партнерів за рекламу активу.

Цей механізм працює наступним чином:

  1. Учасник реєструється у партнерській програмі сервісу чи активу, який необхідно поширити.
  2. Дійсний партнер отримує унікальний реферальний код, посилання чи банер, які розміщує на своїй сторінці в соціальній мережі, в особистому блозі та ін.., нерідко інтегруючи їх у контент, який створює.
  3. За цим кодом або посиланням у проект приходять нові інвестори.
  4. Партнер отримує комісійні виплати у криптовалюті чи фіатних грошах за кожного нового інвестора.

Як знайти надійну партнерську програму

У першу чергу ознайомтесь з оглядами та відгуками про програми з надійних джерел. На цьому ж етапі оцініть роботу служби підтримки.

Також важливо, щоб партнерська програма пропонувала високу процентну ставку та оптимальні методи оплати. При цьому потрібно, щоб платежі оброблялися швидко.

Ще один важливий параметр — безпека. З’ясуйте, чи пропонує програма надійні заходи, спрямовані на протистояння шахрайству.

Після перевірки усіх перелічених чинників можна переходити до реєстрації у партнерській програмі.

Аїрдропи

Аїрдроп (Airdrop) — це роздача криптовалюти користувачам на особисті гаманці після виконання певних умов або і зовсім без додаткових вимог.

Аїрдроп — це маркетингова стратегія, спрямована на те, щоб популяризувати проект серед потенційних інвесторів і трейдерів. Також деякі аїрдропи наділяють аудиторію правом голосу у прийнятті важливих для екосистеми рішень. Ще одна мета роздачі токенов — введення їх в обіг ля запуску системи: користувач, що має цифрову монету, виконує з нею певні операції, відповідно, бере участь у роботі системи.

У деяких випадках криптовалютні проекти роздають криптовалюту без жодних вимог до отримувачів. В інших — для отримання токенов необхідно виконати декілька простих кроків, наприклад, підписатися на розсилку проекту, на його акаунти в соцмережах, пройти процедуру KYC. Варто пам’ятати: чим більше прибуткового потенціалу в аїрдропу, тим складнішими є умови.

Існує декілька видів аїрдропів: «Баунті-аїрдропи» (найпростіші, без умов, або, наприклад, з вимогою підписки на соцмережу), аїрдропи для холдеров (утримувачів монет), ексклюзивні та ретродропи (для тих, хто давно у проекті), хардфорки (дропи, які криптоентузіасти отримують в результаті розгалуження мережі блокчейн).

Як знайти аїрдропи

Інформацію про аїрдропи слід шукати в новинах, вузькоспеціалізованих спільнотах, наприклад, у Telegram. Також варто перевіряти сайти, які пропонують листи активностей, такі, як DropsEarn.

Складніше за все шукати ретродропи. Труднощі пов’язані з їхньою специфікою та з тим, що вірогідність їх проведення ніколи не складає 100%.

Аїрдроп як спосіб заробітку: супутні ризики

Серед ризику заробітку на аїрдропах:

  • шахрайство: шахраї можуть вкрасти вашу криптовалюту, попередньо з’ясувавши закриті ключі вашого гаманця;
  • витрати часу: на деяких проектах може бути завдання, виконання якого відніме дуже багато вашого часу. Перш ніж погоджуватися, переконайтеся, що прибуток того вартий;
  • «пилові» атаки: шахраї можуть відправляти токени на велику кількість адрес, аби врешті відстежити транзакції і позбавити отримувачів анонімності;
  • Незрозумілі умови: перед участю в аїрдропі переконайтеся, що усі умови зрозумілі та вам підходять;
  • Низька ліквідність та зниження вартості: може виявитися, що аїрдроп-токени складно продати або обміняти на іншу криптовалюту. Також після роздачі може впасти їх ціна, що знову ж таки негативно відіб’ється на прибутку.

Щоб заробляти без ризику, уважно вивчіть дані щодо проекту та умови аїрдропу. Беріть участь в аїрдропі тільки уразі прозорості та зручності його умов саме для вас.

Заробіток з P2P-платформою

P2P-трейдинг (peer-to-peer) — це обмін криптовалюти на іншу чи на фіатні гроші безпосередньо між користувачами, без участі криптовалютних бірж чи інших сервісів.

Щоб здійснити P2P-угоду, слід знайти P2P-платформу, обрати контрагента, який підійде вам за ціною, лімітами транзакції, методам оплати. Далі треба створити ордер для купівлі чи продажу та оплатити угоду.

Переваги та недоліки P2P-торгівлі

Серед переваг такої торгівлі можна виділити контроль (самостійний вибір контрагента, встановлення ціни), конфіденційність, низькі чи зовсім відсутні комісії.

До недоліків відносять ризики шахрайства та обмежену ліквідність.

Як здійснювати безпечні P2P-угоди

У першу чергу зверніть увагу на репутацію платформи, історію контрагента і відгуки про нього.

Також використовуйте ескроу-рахунок, щоб ваш контрагент міг отримати гроші, тільки після того як виконає всі умови угоди.

Перші кроки заробітку на криптовалютних активах

Щоб почати заробляти на криптовалюті, необхідно виконати декілька обов’язкових дій:

Створення криптовалютного гаманця

Зберігати криптовалюту можна на апаратному чи програмному гаманці.

Сутність апаратного гаманця полягає в тому що це фізичний пристрій, що нагадує флешку. На ньому зберігаються ключі доступу до криптоактивів. Приклади таких гаманців — Ledger Nano X, Trezor Model T. Серед плюсів апаратних гаманців можна виділити офлайн-зберігання та високу безпеку. До мінусів початківці відносять труднощі у використанні та високу вартість пристрою.

Програмний гаманець — це додаток на смартфоні чи комп’ютері, який дозволяє зберігати криптовалюту. До таких додатків належать, наприклад, Exodus, MetaMask. У якості переваг програмного гаманця — і можливість безкоштовного використання, простота інтерфейсу та доступ до великої кількості децентралізованих додатків. Суттєвий мінус — вразливість перед хакерськими атаками.

Налаштування та захист криптогаманця

Щоб відновити доступ до гаманця (уразі втрати паролю чи пристрою), придумайте та запишіть для себе seed-фразу — набір слів, який допоможе підключитися до гаманця. Також скористайтеся двухфакторну аутентифікацію.

Відкриття рахунку на криптовалютній біржі

На початку треба обрати надійну біржу. На цьому етапі зверніть увагу на відгуки про біржу, оцініть комісії, ознайомтеся з листом запропонованих криптовалют, дізнайтеся про об’єм торгів. І не забувайте про аспект безпеки — чи достатньо уваги приділяє йому біржа.

Краще обирати біржу, яка регулюється у вашій юрисдикції.

Проходження процедури KYC/AML

Процедури KYC/AML спрямовані на те, щоб верифікувати клієнтів та боротися з відмиванням грошей.

Біржа може попросити вас надати документ, що підтверджує вашу особу, селфі з ним у руках, також докази походження ваших криптоактивів.

Внесення коштів та початок торгівлі

Внести гроші на баланс криптовалютної біржі можна через банківський переказ, кредитну чи дебітову картку, електронний фіатний гаманець, криптогаманець.

Далі трейдери обирають валютну пару, наприклад, у них є можливість купити Bitcoin за USD чи Ethereum — за Bitcoin.

Радимо починати з невеликих сум, як і аналізувати ринок перед інвестиціями.

Поради та стратегії успішного заробітку на криптоактивах

Аби трейдерський шлях був успішним, новачку слід звернути увагу на ряд важливих нюансів:

  1. Не варто забувати, що портфель краще диверсифікувати. Чим більше різних монет у портфелі, тим менше збитків уразі падіння курсу якогось активу.
  2. Слід пам’ятати про управління ризиками, наприклад, правило «Один відсоток».
  3. Завжди потрібно орієнтуватися у тенденціях ринку. У цьому допоможуть фундаментальний і технічний аналіз.
  4. Краще інвестувати у довгострокові проекти. Компанії з перевіреною репутацією та з великою базою інвесторів з більшою вірогідністю принесуть високий дохід, ніж проекти-одноденки, як і ті, про які в індустрії поки що мало інформації.
  5. Сумніви щодо пошуку порад у досвідчених трейдерів теж вам не потрібні. Трейдери з багаторічним досвідом краще розуміють природу цінових коливань, торгівельний процес, шахрайські схеми та способи їх обійти, що на сьогодні дуже актуально.

Ризики та проблеми, пов’язані з криптовалютним заробітком

Інвестування у криптовалюту та заробіток з її допомогою звертають на себе увагу трейдерів по всьому світу. Проте, перш ніж здійснювати інвестиції, слід запам’ятати ризики, пов’язані з криптовалютною індустрією.

Одне з основних питань — волатильність. Ціновий шлях монети є дуже непередбачуваним — курс здатен як різко піднятися, так і стрімко впасти.

Важливим є також аспект безпеки. Криптобіржі та програмні гаманці — один з бажаних способів поживи серед хакерів. Тому безпека повинна стояти однією з перших у списку пріоритетів при виборі криптогаманця та торгівельного майданчику.

Варто також пам’ятати, що криптовалюта має досить хиткий правовий статус. У багатьох країнах юридично цей аспект погано розвинений. Пам’ятайте, що введення нових регуляторних механізмів іноді відбивається на ціні активу.

У контексті ризиків варто також зазначити технічний бік. Криптовалютні системи — досить нові механізми з постійно зростаючим навантаженням. Через це існує ризик технічних збоїв, що можуть призвести до ускладнення доступу до активів і затримки транзакцій.

Та, нарешті, психологічні чинники. Страх упущеної вигоди (FOMO) іноді призводить до необдуманих рішень щодо інвестицій.

Щоб запобігти великих втрат, вкладайте тільки ті гроші, втрати яких не боїтеся, стежте за тенденціями криптовалютного ринку та зберігайте монети у безпечних гаманцях.