Як зберігати криптовалюту? Холодний, гарячий гаманці, біржа

Розвиток криптовалютного ринку розпочався у 2009 році з появою першої криптовалюти — Біткоїна. Ще стрімкіше індустрія стала розвиватися з розробкою екосистеми Ethereum (ETH), з її смарт-контрактами та децентралізованими додатками.

У 2024 році в Україні та всьому світі налічуються сотні цифрових активів, які активно використовуються для заробітку та отримання суттєвих статків.

Але криптовалюта, як і фіатні гроші, потребує грамотного та безпечного зберігання. Сьогодні для зберігання криптовалют доступні холодні, гарячі гаманці, криптобіржі, а також деякі інші засоби.

У даній статті ми розглянемо, що таке гарячий та холодний гаманець, особливості зберігання криптовалюти на біржі, розберемо переваги та недоліки кожного варіанту.

Безпека ваших цифрових активів

Без безпеки у пріоритеті немає і значних статків від криптовалют.

Криптовалюта — чудова мішень для хакерів. Тому для того щоб вони не мали доступу до неї, потрібно турбуватися особливо ретельно. Для того щоб забезпечити безпеку власних цифрових активів, користувачі можуть:

  • уважно поставитися до вибору сховища криптовалюти: біржа, гарячий, холодний гаманець;
  • простежити за тим, щоб приватні ключі від гаманця не опинилися у публічному доступі;
  • скористатися надійним паролем та двухфакторною аутентифікацію;
  • потурбуватися про те, щоб розділити криптовалюту та не тримати всі гроші в одному гаманці;
  • переконатися, що посередницькі сервіси, які обираються для розрахунку криптовалютою, здатні забезпечити безпеку при передачі даних.

Перш ніж обирати гаманець або біржу, варто оцінити можливі ризики, ознайомитися з відгуками інших користувачів, з’ясувати усе, що стосується безпеки сервісу.

Гарячі гаманці: зручність ціною безпеки

Гарячі криптогаманці — один з популярних варіантів зберігання криптовалют.

Оскільки користувачі нерідко звертають увагу на гарячі криптогаманці, давайте розберемося, що це таке, які переваги та недоліки має такий спосіб зберігання.

Визначення гарячих гаманців

Гарячий криптогаманець по-іншому називається «програмний гаманець». Це додаток для смартфону або програма, яка встановлюється на комп’ютер. Цей гаманець має певну функцію — зберігати приватні ключі доступу до криптовалюти.

Ключова відміна гарячих криптогаманців від холодних полягає в тому, що гаряче сховище завжди має доступ до інтернету, при цьому холодний гаманець працює виключно в автономному режимі.

Переваги гарячих гаманців

Говорячи про переваги, які надають гарячі криптогаманці, можна виділити наступні:

  • гарячі гаманці — це чудове рішення для проведення частих транзакцій;
  • велика кількість додаткових сервісів, наприклад, можливість використання QR-кодів, автоматизованої торгівлі;
  • простий та зрозумілий інтерфейс навіть для новачка;
  • сумісність, які б пристрої ви не обрали;
  • можливість використовувати жорсткий диск комп’ютера та карту пам’яті смартфону, щоб зберігати приватні ключі.

Недоліки гарячих гаманців

Немає сенсу замовчувати мінуси гарячого гаманця, оскільки це суттєва інформація, пов’язана з його безпекою.

Принциповий недолік полягає у тому факті, що чи то додаток для смартфону, чи то комп’ютерна програма — гарячий криптогаманець завжди має доступ до інтернету. Це означає, що він регулярно наражається на ризик злому.

Також слід пам’ятати, що безпека криптовалюти в програмному криптогаманці безпосередньо залежить від захищеності пристрою, на якому додаток встановлений.

Крім цього, існує ризик втратити ключ доступу, пов’язаний з криптовалютою, уразі поламки пристрою або якщо у вас немає резервної копії приватних ключів.

Приклади популярних гарячих гаманців

Сьогодні ринок пропонує багато гарячих гаманців, серед найпопулярніших такі, як:

  • Exodus;
  • Coinomi;
  • Blockchain.info;
  • Electrum;
  • Mycelium;
  • ZenGo.

Одним з найбільш популярних також можна назвати криптовалютний гаманець Bitcoin Core. Цей гаманець створили розробники Біткоїну. Він є найбільш глобальним гаманцем для роботи з BTC. Але варто знати, що підтримка інших монет у ньому не передбачається.

Всі перелічені криптогаманці доступні як для установки на комп’ютер, так і у якості мобільного додатку.

Холодні гаманці: максимальна безпека для довгострокового зберігання

Якщо порівнювати холодний гаманець с гарячим, перший вважається більш безпечним.

Визначення холодних гаманців

Холодні, чи апаратні гаманці — це пристрої, схожі на флешку, рідше — стаціонарні моделі. Їх призначення — зберігати криптовалюту, точніше, приватні ключі до неї.

Головна особливість холодного гаманця — відсутність у нього доступу в інтернет. Відповідно, ймовірність дистанційної крадіжки криптовалютних активів зводиться до нуля.

Уразі втрати або пошкодження апаратного криптогаманця можна відновити доступ до власної криптовалюти за допомогою іншого пристрою. Для цього система запропонує користувачеві налаштувати seed фразу, яка відкриє можливість здійснювати операції з криптовалютою.

Плюси холодного криптогаманця

Перша та найочевидніша перевага  — відсутність доступу в інтернет, тобто повна безпека активів.

З основного плюсу витікає ще один — високий рівень безпеки дозволяє зберігати криптовалюту у криптогаманці у великому обсязі. Таким чином, цей гаманець буде доречним для зберігання криптовалюти, якщо ви хочете накопичувати її протягом значного періоду, а не витрачати.

Також у багатьох сучасних холодних криптогаманців є дисплей. Він позбавляє користувачів необхідності підключати його до комп’ютеру. Це означає, що знижується ризик заразити пристрій вірусом зі стороннього гаджету.

Мінуси холодних гаманців

У користувачів немає можливості оперативно розраховуватися криптовалютою за допомогою холодного криптогаманця. Для проведення транзакції необхідно або переказати криптовалюту на гарячий гаманець, або ненадовго підключити холодний до інтернету.

Ще одна незручність — нерідко висока вартість холодного сховища.

Також користувачам слід пам’ятати: уразі втрати seed фрази повернути доступ до криптовалют буде неможливо навіть з застосуванням іншого пристрою, отже цифрові гроші буде втрачено назавжди.

Приклади популярних холодних гаманців

Ринок криптовалют налічує велику кількість гаманців. Доступні як бюджетні пристрої, так і вартісні криптогаманці з вражаючим набором різноманітних функцій. Універсальної відповіді щодо правильного вибору пристрою немає. Усе залежить від фінансових можливостей та торгівельних потреб трейдера.

Ви можете обирати холодні гаманці серед таких як:

  • Ledger Nano X: цей гаманець підтримує до 100 додатків, доступно зберігання NFT Ethereum та Polygon. Також користувач має можливість передавати дані через Bluetooth;
  • Ledger Nano S Plus: спрощений гаманець який варто купити новачкам через його простий інтерфейс;
  • Trezor Model T: універсальні криптогаманці, які розробник позиціонує як ті, що будуть корисними і для новачків, і для досвідчених користувачів;
  • Trezor Model One: зручна та практична версія кнопкового апаратного сховища;
  • CoolWallet Pro: ультратонкий легкий гаманець, підтримка понад 20 блокчейнів, можливість bluetooth-передачі інформації;
  • SafePal S1: гаманець, дизайн якого нагадує банківську картку, пропонує повну відмову від онлайну, тут немає bluetooth, WiFi, NFC, також відсутня можливість підключитися до іншого пристрою через USB. Гаманець пропонує камеру для сканування QR-коду та підтримує 54 блокчейна;
  • KeepKey: найбільший за розміром апаратний гаманець на ринку. Проведення транзакцій є можливим, завдяки інтеграції інструментів платформи ShapeShift.

Гарячий та холодний гаманець: порівняння та вибір оптимального рішення

І програмні, і апаратні гаманці мають як переваги, так і недоліки. Аби зрозуміти, який Wallet підійде саме вам, слід розглянути декілька параметрів:

Чинники, які впливають на вибір типу гаманця

Для ефективного використання, яке запропонує правильно підібраний криптогаманець, юзери аналізують наступні чинники:

  • безпека: холодний гаманець є більш безпечним, оскільки в нього немає доступу в інтернет. Підключення гарячого сховища до пристрою, який завжди має вихід у мережу, становить серйозний ризик хакерської атаки;
  • доступність: гарячий wallet підійде для роботи, якщо потрібно здійснювати швидкі транзакції, також він пропонує простий інтерфейс. Уразі використання холодного криптогаманця будьте готові, що знадобиться більше часу для транзакцій та додаткові пристрої для виходу в інтернет;
  • обсяг коштів у сховищі: гарячий криптогаманець — непогане рішення, якщо ви плануєте часті транзакції на невеликі суми. Холодний гаманець з його високим рівнем безпеки дозволяє зберігати великі суми протягом значного періоду.

При пошуках крипто сховищ слід враховувати перелічені пункти та уважно ставитися до безпечного зберігання власних активів.

Рекомендації щодо вибору криптогаманця в залежності від цілей

Якщо ви трейдер, який здійснює регулярні транзакції на невеликі суми, гарячий криптогаманець — досить виправдане рішення. Додаток, як правило, пропонує простий алгоритм роботи, сумісність з різними пристроями та оперативність при проведенні платежів.

Якщо вам потрібно лише зберігати криптовалюту протягом значного терміну, при цьому ви маєте великий її обсяг, безпека, яку пропонують апаратні пристрої, свідчить їм на користь.

При цьому вам зовсім не обов’язково обмежуватися тільки холодним або тільки гарячим гаманцем. Одночасно можна використовувати холодне сховище .—для довгострокового утримання криптовалюти — та гарячий Wallet — для активного трейдингу.

Біржі криптовалют: зберігання чи торгівля?

Для досвідчених користувачів немає секрету у тому, що біржі криптовалют пропонують не лише торгівлю, спотову та маржинальну, укладання смарт-контрактів, P2P-трейдинг та інші можливості для заробітку. Також вони надають своїм клієнтам онлайн-сховища криптовалюти.

Онлайн-криптогаманець у глобальному сенсі — це сервер криптобіржі, на якому зберігається всі монети зареєстрованих клієнтів. У приватному порядку криптогаманець кожного користувача прив’язаний до його акаунту на платформі. Це означає, що для доступу необхідно лише ввести логін та пароль, а після цього можна вже користуватися власними активами.

І хоча біржевий криптогаманець дозволяє моментально підключатися до торгів, утримання активів на криптобіржі пов’язано з деякими ризиками.

Докладніше про ці ризики

Коли користувачі зберігають цифрові гроші на криптобіржі, вони автоматично втрачають контроль над цими грошима, оскільки приватні ключі мають лише власники платформи. Для такого зберігання крипти слід ретельно перевірити біржу та переконатися у її досконалій репутації.

Також в інтернеті можна зустріти багато мисливців на криптовалюту. Відповідно, криптобіржі стають привабливими мішенями для хакерів.

Тому, перш ніж створювати акаунт на біржі, переконайтеся, що вона не лише має хорошу репутацію, але й турбується про захист власних серверів.

Альтернативні варіанти для зберігання крипти

Незважаючи на безліч інноваційних рішень, таких, як Біткоїн, смарт-контракти, децентралізовані додатки, є місце в індустрії цифрових грошей також для консервативних варіантів. Один з таких — паперовий гаманець який надає можливості для холодного зберігання.

Паперовий криптогаманець — це лист паперу, на якому надруковано або написано від руки публічні та приватні ключі доступу. І хоча цей криптогаманець можна назвати холодним, сьогодні він не є практичним рішенням, і ось чому:

  • на кожну криптовалюту знадобиться окремий паперовий гаманець;
  • немає можливості швидко здійснювати необхідні транзакції;
  • паперовий wallet легко вкрасти або пошкодити фізично, наприклад, залити водою.

Звісно, можна зберігати крипту в абсолютно безкоштовному холодному паперовому крипто сховищі, але безпеки, швидкості та надійності такий спосіб не забезпечить.

Поради, як надійно зберігати крипту

Аби менше турбуватися про безпеку власних активів, пропонуємо дотримуватися декількох простих рекомендацій:

Вибір надійного та перевіреного криптогаманця

Вибір між різними гаманцями може виявитися досить складним, особливо для новачка.

У першу чергу, потрібно визначитися з метою використання криптогаманця. Хочете тримати на ньому великі обсяги криптовалюти? Купити холодне сховище буде найлогічнішим варіантом з точки зору безпеки. Плануєте активно торгувати? Тоді немає сенсу відмовлятися від гарячого або біржевого криптогаманця. Вони виявляться більш зручними, але за умови, що ви не будете тримати на них всі свої активи, а покладете лише ту частину, яку плануєте регулярно витрачати.

Також зверніть увагу на вартість криптогаманця, на відгуки про нього від експертів та менш досвідчених користувачів. Це стосується і криптобіржі, якій ви захочете довірити власні активи.

Підтримка безпеки ключів доступу

Ніколи не довіряйте власні ключі доступу стороннім особам — вартість такої помилки може виявитися дуже високою.

Уразі використання апаратних криптогаманців не забудьте записати Seed фразу. Це потрібно, щоб відновити доступ до активів уразі втрати чи поламки вашого апаратного криптогаманця.

Вигадайте для криптогаманців різні надійні паролі. Надійні паролі мають складатися щонайменш з 12 символів, серед яких будуть літери, цифри та спеціальні символи.

У тому ж самому аспекті безпеки слід пам’ятати про двухфакторну аутентифікацію, де це можливо. Така аутентифікація буде від вас вимагати під час входу у криптогаманець не лише пароль, але й код, що ви отримаєте по смс або у додатку аутентификатора.

Захист від шкідливого програмного забезпечення та фішингових атак

Немає антивірусу? Обов’язково встановіть його та вчасно оновлюйте бази даних.

Хочете купити або скачати програмне забезпечення для криптогаманця? Довіряйте у тому тільки офіційним сайтам.

Щоб запобігти фішингових атак, не переходьте за підозрілими посиланнями, які можуть надійти по E-Mail. У тому переході не тільки немає сенсу, він може нести суттєві загрози, пов’язані зі збереженням вашої конфіденційної інформації.

Регулярне резервне копіювання даних

Немає резервної копії інформації, пов’язаної з вашими крипто гаманцями? Зробіть її та регулярно повторюйте цей захід. У тому випадку, коли ви втратите до них доступ, резервна копія даних зможе його повернути.

Висновок

Немає досвідченого трейдера, що ставився б до безпеки своєї криптовалюти невідповідально. Попит на технології безпечного збереження активів — дуже великий. Саме тому сучасна криптоіндустрія пропонує багато ефективних рішень: холодні криптогаманці, seed фрази, надійні паролі, гарячі та біржеві сховища задля активної торгівлі. Дефіциту в заходах захисту криптовалюти немає.

Головне — уважно поставитися до вибору криптогаманця, максимально убезпечити себе від шкідливого ПО та фішингових атак і, звичайно, тримати у секреті від сторонніх паролі та кодові фрази.