Хакери повернулися до централізованих бірж через різке зростання витрат на програми-вимагачі у 2024 році: Chainalysis

Централізовані біржі зараз є головними цілями, вони значно накопичують вкрадені кошти, а атаки програм-вимагачів мають намір побити рекорди у 2024 році.

У той час як загальна кількість незаконних операцій зменшилася з минулого року, спостерігалося помітне зростання кількості вкрадених коштів і програм-вимагачів. Сума вкрадених коштів у криптовалютних шахраях майже подвоїлася з $857 млн до $1,58 млрд на кінець липня.

Виплати програм-вимагачів також зросли: на середину 2023 року показник склав 449,1 мільйона доларів США порівняно з 459,8 мільйона доларів цього року. Така тенденція по суті вказує на можливість встановлення рекордного року для програм-вимагачів.

Злочинці повертаються до централізованих бірж

До кінця липня цього року загальна вартість викрадених активів перевищила 1,58 мільярда доларів США, що на 84,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року, згідно з останніми даними Chainalysis, якими поділився CryptoPotato.

Незважаючи на значне зростання викраденої вартості, кількість інцидентів злому в 2024 році лише трохи перевищила кількість інцидентів у 2023 році, збільшившись порівняно з минулим роком на 2,76%. У той же час середня вартість скомпрометованих інцидентів зросла на 79,46%, піднявшись з 5,9 мільйонів доларів США за подію в першій половині 2023 року до 10,6 мільйонів доларів США за подію в 2024 році.

Блокчейн-платформа даних також заявила, що злочинці, схоже, повертаються до свого коріння і знову націлюються на централізовані біржі після чотирьох років зосередження на своїх децентралізованих колегах.

Після піку атак на сервіси DeFi та міжланцюгові мости у 2022 році зловмисники, в тому числі з Північної Кореї, використовують передові тактики соціальної інженерії, такі як подання заявок на роботу в ІТ, щоб зламати ці обміни. Справді, ООН повідомила, що понад 4000 північнокорейців зараз працюють у західних технологічних компаніях.

Збільшення кількості атак програм-вимагачів

Chainalysis повідомила, що сплачені викупи досягли 459,8 мільйонів доларів США, що означає, що 2024 рік може стати найгіршим роком за всю історію спостережень. За словами головного юрисконсульта Kiva Consulting Ендрю Девіса, діяльність програм-вимагачів залишається досить стабільною, незважаючи на збої, спричинені LockBit і ALPHV/BlackCat.

«Незалежно від того, чи це колишні філії цих відомих дійових осіб, чи нові вискочки, велика кількість нових груп програм-вимагачів приєдналися до боротьби, демонструючи нові методи та техніки для здійснення своїх атак, наприклад розширення засобів для початкового доступу. і підходи з боковим рухом».

Атаки програм-вимагачів значно посилюються, при цьому щороку спостерігається помітне збільшення найбільших виплат викупу. У 2024 році найбільший разовий платіж сягнув приблизно 75 мільйонів доларів групі програм-вимагачів Dark Angels. Це на 96% більше, ніж у 2023 році, і на 335% порівняно з 2022 роком.

Великі компанії та ключові постачальники інфраструктури стають основними цілями для атак програм-вимагачів, оскільки їх «глибокі кишені та системна важливість» роблять їх більш імовірними погоджуватися на великі виплати викупу.

Джерело: www.cryptopotato.com