Трейдинг криптовалют: Основні стратегії заробітку на зниженні цін

Оскільки крипторинок дуже непередбачуваний та мінливий, навіть досвідчені трейдери не завжди можуть передбачити, що станеться з тією чи іншою монетою у майбутньому.

Нестабільність ринку дозволяє отримувати колосальний прибуток підвищення курсів монет. Однак часом зниження ринкової вартості активів приносить не менший прибуток. Багато трейдерів криптовалют віддають перевагу цій стратегії заробітку в періоди ослаблення ринку. Тим більше що зниження відбувається зазвичай набагато швидше, ніж зростання.

Давайте і ми розберемося, як заробити на падінні криптовалюти

Основи трейдингу криптовалют: з чого все починається

Перша – поступове нарощування позиції на зниженні з метою подальшого продажу за зміни тенденції. 

Такий спосіб послідовної купівлі на дедалі нижчому рівні також називають «усередненням». Це найдоступніший варіант гри на зниження, що підходить більшості середньо- та довгострокових інвесторів. Суть його проста: з кожним разом ви купуєте монети за дедалі вигіднішою ціною, зменшуючи тим самим їхню середню вартість. Наприклад, у грудні 2017 року ціна біткоїну досягла $18 тисяч, а потім впала до 13. У фазі короткочасної корекції, трейдери змогли купити монети на послідовних рівнях: 17000, 16000, 15000, 14000 і 13000.

Після невеликого відпочинку лідер знову смикнув угору — швидко повернувся до початкової позначки $18000 і навіть подолав її. Таким чином, гра на біржі криптовалют, пов’язана зі зниженням під час обвалу ринку, дозволяла отримати з кожного біткоїну близько $3000 (18000-15000). Дана стратегія торгівлі біткоінами та іншими монетами доступна практично будь-якому трейдеру, оскільки вона не набагато складніша за традиційну тактику торгівлі. Головне – правильно визначити стадію корекції, вдало до неї увійти та продати активи на початку наступного етапу зростання. 

У інвесторів, які тільки освоюють трейдинг криптовалют, напевно, назріло питання: якщо ціна в результаті досягне $13000, навіщо було купувати монети на кожному рівні зниження? Відповідь очевидна – точно передбачити, як сильно зменшиться вартість активу, не під силу навіть професіоналу. Після корекції до 17000 вона може знову піти вгору, тому не лінуйтеся купувати криптовалюту на всіх етапах. Якщо час входу в позицію визначено правильно, різниця між середнім та максимальним курсом все одно принесе прибуток.

Це був найдоступніший спосіб гри на зниження, проте є і складніший варіант – шорт криптовалют.

Стратегія криптовалютной торгівлі: шортинг

Друга стратегія трейдингу на криптовалюті, більш ризикована, ґрунтується на використанні short, або коротких позицій. 

Назва SHORT ніяк не пов’язано з тривалістю зделок, але як правило короткі позиції не утримуються місяцями.

На фондових біржах операції з продажу активів були швидкоплинними – проводилися якнайшвидше, поки валюта не подешевшала. Тому вони називалися “шорт”, що в перекладі з англійської означає “короткий”. Угода на купівлю, навпаки, відбувалася довше, щоб придбати актив за найвигіднішою ціною. Потім із традиційного ринку стратегії прийшли у криптовалютний трейдинг. 

Щодо самого шортингу, то з ним все набагато складніше. Це стратегія, коли користувач, який очікує падіння вартості монети, відкриває позицію на продаж, але без скуповування активів на рівнях зниження ціни.

Відкриваючи коротку позицію, трейдер бере криптовалюту в борг і продає її на ринку за поточною ціною (наприклад, продаж Bitcoin на рівні $48000). Після того, як вартість знизилася, трейдер купує криптовалюту за більш низькою ціною ($44000) і отримує прибуток на різницю між вартістю покупки та продажу. 

В першу чергу потрібно пам’ятати, що «шорт» — це вже маржинальна торгівля на біржі криптовалют, т.е. ви берете у брокера кошти в борг, а це дає кілька нових серйозних особливостей і правил для трейдингу:

Ваші кошти на рахунку покривають маржу, тобто. за рахунок депозиту забезпечується максимальне відхилення вартості вашої позиції. Іншими словами, якщо відкрита вами позиція подешевшає на суму вашого депозиту (у разі «шорту» ціна почне зростати), відбудеться автоматичне закриття позиції і ви втратите все;

Рух вниз за такої стратегії трейдингу криптовалют обмежено 100% (якщо токен в «шорті» знеціниться), на відміну від руху вгору, який потенційно не має обмежень для багаторазового зростання;

Ви працюєте в маржинальному крипті трейдингу, тобто. ви можете відкрити позицію в 5, 10, 20 і навіть у 125 разів більше, ніж маєте коштів на своєму рахунку. Але не забувайте – якщо щось піде не так, ви втратите все. Тому навіть з плечем не рекомендуємо інвестувати більше свого депозиту, тобто. при 10-кратному плечі інвестувати не більше 10 відсотків свого депозиту – це дозволить уникнути «маржин колла», ситуації при якій біржа криптовалют онлайн пропонує негайно поповнити ваш рахунок для збільшення забезпечення, або вона автоматично закриє ризиковану позицію і втрата всього депозиту.

При використанні в торгівлі «коротких» позицій слід пам’ятати ще одне просте правило: навіть якщо вартість криптовалюти впала вдвічі, ви заробите не більше 50%, при цьому якщо ціна зросте вдвічі, то втрати становитимуть 100%. Таким чином, потрібна крайня обережність у такій «грі на зниження», адже ринок криптовалют уже не раз дивував навіть досвідчених трейдерів швидкістю зміни тенденцій.

З двох наведених вище стратегій торгівлі криптовалютою перша простіше у застосуванні та підходить для більшості середньострокових та довгострокових інвесторів. Тим не менш, багато хто з них, спостерігаючи чергове зниження на ринку, побоюється, що якщо ціна падатиме надто довго і опуститься на мінімальний рівень, то може статися так, що трейдер криптовалют не зможе нікому продати монети. Мушу зауважити, що на поточному етапі розвитку ринку (мільйони користувачів криптовалют, десятки великих бірж, наявність маркетмейкерів та інституційних інвесторів) така ситуація є малоймовірною. Яким би тривалим не був період зниження цін (а лише за Bitcoin історія налічує понад 10 тривалих падінь), корекція рано чи пізно закінчувалася і ціна досягала свого наступного максимуму.

Як правильно трейдити: Вигода від шортингу біткоїну

Шортинг считается весьма эффективной стратегией торговли криптовалютами, но в то же время более рискованной, по сравнению с долгосрочными инвестициями и усреднением.

Тем не менш скоротити біткойн і працювати з великими деньгами новичкам не слід, оскільки тут важливо розуміти грамотно аналізувати динаміку криптовалюти і входити в ринок при четвертому вираженому нинішньому тренді. Запам’ятайте: навіть якщо вартість монети упала вдвоє, ваша прибуток не перевищує 50%, а при зростанні ви втратите все. В грі на зниження потрібна крайня осторожність, адже ринок криптовалют уже не роздивляв свою непередбачуваність.

Недосвідченим інвесторам краще грати на зниження «спокійних» альткоїнів, але перш за все непогано б потренуватися на усередненні. При грамотному підході така стратегія трейдингу криптовалют теж приносить непоганий дохід, а також допомагає вивчити механізми формування цін на криптовалюти.

Отже, як ми бачимо, заробити можна навіть на ринку, що падає. Достатньо вибрати відому монету та вивчити історію зміни її курсу, щоб придбати її до виходу з падіння та продати після різкого стрибка ціни. Для цього потрібно відслідковувати новини ринку криптовалют та аналізувати цінову динаміку активу. 

Далеко не завжди гра на зниження виявляється убутковою із-за відсутності досвіду у трейдера. Нередко прогноз не виправдовується із-за активності великих учасників ринку. Вони знають, коли більшість інвесторів відкриває короткі позиції, і використовують це для власної вигоди, маніпулюючи курсом.

Досвідчений трейдер повинен пам’ятати про те, що на ринку буває лише два варіанти розвитку подій — ціна зростає або падає. 

Наведена вище інформація не є фінансовою порадою, а лише нагадування про важливі стратегії гри на біржі криптовалют. 

Автор Evgeniy

ІТ підприємець. Консультирую команду Buycrypt з організації децентралізованої економіки. Розробляю стратегію виведення ринку ціннісного пропозиції токена. Працюю над математичними моделями: - підвищення ефективності торгівлі фонду шляхом колективного прийняття рішень. - Коефіцієнт інтелекту трейдера для розміщення ваг впливу на колективне рішення. - Розрахунок справедливості розподілу доходів та вкладу. - Прогностичний алгоритм на основі реакцій мас. - Система прийняття рішень та організація введення/виведення активів.