Японські свічки: різновиди фігур та особливості читання

Біржові графіки необхідні трейдерам, щоб відстежувати цінову динаміку ринку. Найчастіше це інструмент швидкої торгівлі. Для довгострокової перспективи в облік беруться фундаментальні чинники.

Найінформативнішим різновидом графіка вважаються японські свічки. З цієї статті ви дізнаєтеся про особливості їх формування та інтерпретації (читання).

Що таке графік японські свічки

Свічка відображає, як змінилася вартість активу за певний проміжок часу. На графіці можна побачити ціновий мінімум і максимум за зазначений період, а також вартість при відкритті та закритті угоди.

Відмінність свічкової моделі від звичайної лінійної інформативності першої. Лінійний технічний індикатор показує лише вартість останньої угоди.

Як читати японські свічки

Елементи свічки – тіло і тіні, які по-іншому називаються ґнотами.

Тіло відображає дистанцію, яку проходить ціна від відкриття до закриття проміжку, тобто від першої до заключної угоди. Завдання ґнотів — продемонструвати мінімальне та максимальне значення, до яких доходила вартість.

Японські свічки: три базові типи

Трейдери декодують свічки залежно від їхнього положення:

  • зростаючі – ціна відкриття нижче вартості закриття;
  • падаючі – навпаки, при відкритті ціна вища, ніж при заключному етапі;
  • дожі – відкриття та закриття майже або абсолютно збігаються.

Що таке таймфрейми

Таймфрейм – це період, протягом якого формується свічка. Його тривалість варіативна від хвилини до кварталу, а іноді навіть до дванадцяти місяців. Якщо, наприклад, на торговій платформі виставити годинний таймфрейм, свічковий графік демонструватиме зміну ціни після шістдесяти хвилин.

Японські свічки сигнали форм та розмірів

Розмір тіла свічки свідчить, наскільки сильні покупці чи продавці. Чим більшу кількість покупців має ринок, тим вище зростаюча свічка. Чим більше продавців, тим нижче модель, що падає.

Автор Evgeniy

ІТ підприємець. Консультирую команду Buycrypt з організації децентралізованої економіки. Розробляю стратегію виведення ринку ціннісного пропозиції токена. Працюю над математичними моделями: - підвищення ефективності торгівлі фонду шляхом колективного прийняття рішень. - Коефіцієнт інтелекту трейдера для розміщення ваг впливу на колективне рішення. - Розрахунок справедливості розподілу доходів та вкладу. - Прогностичний алгоритм на основі реакцій мас. - Система прийняття рішень та організація введення/виведення активів.