Криптовалюта для новачків: простими словами про складні речі

Сьогодні криптовалюти отримали широке поширення. Їх налічується величезна кількість. Мільйони людей у всьому світі та тисячі в Україні використовують криптовалюту як платіжний засіб, інструмент для інвестування, регулярно заробляють за допомогою криптовалюти значний прибуток.

Але що таке криптовалюта та як вона працює? Якщо ви хочете дізнатися, у цьому допоможе наша стаття.

Що таке криптовалюта простими словами

Криптовалюта — це цифрові гроші, які можна використовувати, для того щоб оплачувати товари та послуги, заробляти за допомогою цих грошей пасивний прибуток, активно торгувати на криптобіржах, отримуючи статки на різниці курсів.

Криптовалюти — це гроші, яких не існує у матеріальному, паперовому форматі. Це електронні або віртуальні активи. Криптовалюти — це цифрові валюти на основі криптографії — комп’ютерного коду, який ніхто не може змінити чи підробити.

На відміну від фізичних (фіатних) грошей, банківські установи або державні регулюючі служби не можуть контролювати криптовалюту. Це означає, що курс криптовалюти визначається не центральними постановами якої-небудь юрисдикції, а природнім попитом на ринку.

Аби здійснити переказ фіатної валюти, необхідно посередництво контрольованої фінансової системи, наприклад, банку. Транзакції з криптовалютою можна проводити без участі посередників, що доступно завдяки технології блокчейн, за допомогою якої функціонують цифрові валюти. Такий підхід знижує ризики шахрайства та маніпуляцій, до яких міг би вдатися регульований платіжний засіб.

Коротка історія виникнення криптовалют

Ще у 70-х роках минулого століття Девід Чаум розробив концепцію електронних грошей. А 80-ті знаменувалися появою перших цифрових платіжних систем, таких, як DigiCash.

Але про цифрову валюту, в основі якої лежать криптографічні методи, заговорили лише у двохтисячних. У 2008 році Сатоші Накамото публікує «Білу книгу» Біткоїну, а у 2009 році з’являється і сама криптовалюта. Таким чином, Біткоїн стає першопрохідцем глобальної індустрії.

Після Біткоїну на ринку з’являються перші криптобіржі, такі, як Mt. Gox.

2013 рік радує криптоентузіастів стрімким поширенням таких криптовалют, як Ripple і Litecoin, а також появою поняття альткоїнів — монет, альтернативних Біткоїну.

Видатним для криптовалютного ринку стає 2015 рік. Саме тоді на ринку з’являється екосистема Ethereum з її цифровою монетою Ether (ETH). Особливість цього блокчейн-проекту полягає в тому, що на його основі можна створювати децентралізовані додатки (dApps), що свідчить про черговий прорив у світі криптовалютних систем.

У наступні роки ринок переживає як злети, так і падіння, але популярність криптовалюти, незважаючи на регулярні зміни динаміки, залишається суттєвою. І сьогодні мільйони користувачів у світі та в Україні практикують інвестування в криптовалюту, а також використовують цифрові гроші для оплати товарів та послуг.

Що таке криптовалюта: основні характеристики

Пояснивши простими словами, що таке криптовалюта, можемо коротко описати основні характеристики.

Базова відмінна риса криптовалюти — децентралізація. Оскільки криптовалюти не контролюються фінансовими регуляторами та державними системами, можна говорити про децентралізоване керування, тобто про контроль, який здійснюють усі учасники мережі блокчейн. Керування не зосереджене в руках конкретних юзерів, відповідно, скорочуються ризики шахрайства, до того ж записи у блокчейні неможливо змінити або підробити.

Друга важлива особливість — анонімність. У мережі є дані тільки про транзакції, про гаманці, між якими здійснювався переказ криптовалют, але не про власників цих гаманців. Утримувачі криптовалют можуть приховати своє ім’я, фінансову інформацію та інші дані від таких, як вони самі, трейдерів та інвесторів.

Також можна зазначити доступність. Доступ до криптовалюти є в користувачів з будь-якої країни, у тому числі її можна використовувати в Україні. Криптовалюту можна купити, продати, обміняти на фіатні гроші, є можливість довгостроково інвестувати в неї.

Перелічені особливості заохочують до світу криптовалют з кожним роком все більше криптоентузіастів.

Популярні криптовалюти

Величезна кількість криптовалют доступна сьогодні для повсякденного використання та прибуткових довгострокових інвестицій. Розглянемо ті з них, які на даному етапі отримали найбільшу популярність.

Біткоїн

Біткоїн став першою криптовалютою в індустрії. Його було створено у 2009 році людиною або групою осіб під псевдонімом Сатоші Накамото, а потім, вже у січні того ж року, відбулися перші транзакції за участю цієї криптовалюти.

У 2011 році курс Біткоїну вперше перевищив позначку в $1, а у 2013 ціна монети склала $1 000.

З тих пір Біткоїн став розвиватися з неймовірною швидкістю. Вже через декілька років його курс становив десятки тисяч доларів.

Сьогодні Біткоїн, що працює на алгоритмі консенсусу Proof-of-Work — криптовалюта з найбільшою ринковою капіталізацією. Її цінність полягає не тільки у впевненій криптоспільноті, що дозволяє довіряти Біткоїну та сподіватися на вигідні інвестиції, а також у можливості утилітарного використанняBTC. Біткоїн використовують для оплати товарів та послуг в інтернеті, крім того, користувачам доступні криптокредитні картки, прив’язані до гаманця Біткоїна.

Ethereum

Усе розпочалося з «Білої книги» Ethereum, опублікованої у 2013 році програмістом Віталіком Бутеріним. У ній він описував ідею, згідно з якою за допомогою технології блокчейн можна створювати децентралізовані додатки (dApps), щоб керувати ними без участі посередників. Для створення цих додатків було запропоновано платформу Ethereum.

В результаті довготривалої краудфандинговой кампанії Ethereum запускається у липні 2015 року та миттєво привертає до себе увагу криптоспільноти.

Вже у 2017 році Ethereum стає найпопулярнішою платформою для проведення первинних пропозицій монет (ICO), чим допомагає привертати увагу та інвестиції у нові криптопроекти.

У 2018 році на базі Ethereum з’являються децентралізовані фінансові додатки (DeFi), які пропонують альтернативу традиційним банківським послугам.

У 2021 курс Ethereum долає всі рекорди та наближується до позначки $5 000.

Сьогодні Ethereum як екосистема та криптовалюта — це другий за ринковою капіталізацією криптоактив. Ethereum активно використовують для впровадження різноманітних інновацій: створення децентралізованих додатків маркетплейсів, ігор, соціальних мереж та інших технологічних продуктів. Також Ethereum залишається лідером на ще досить новому ринку децентралізованих фінансів, що привертає до криптовалюти Ether все більше уваги з боку як приватних трейдерів, так і інституційних інвесторів.

Litecoin

Говорячи про те, що таке криптовалюта Litecoin, можна зазначити, що її називають молодшим («срібним») братом Біткоїна. Лайткоїн створив на базі модифікованого коду Біткоїна колишній інженер Google Чарлі Лі 13 жовтня 2011 року.

Сутність полягала в тому, що інженер хотів створити криптовалюту, яка була б більш швидкою та менш вартісною у порівнянні з Біткоїном. І тепер можна сказати, що це амбіційне прагнення знайшло свій успіх. Цінова доступність зробила Лайткоїн гідною альтернативою Біткоїну, про що свідчить зростання вартості LTC більше ніж на 1 000% у 2017 році. Курс криптовалюти на той рік склав $50. Стрімку популярність зумовило те, що розробник впровадив технологію SegWit — рішення, яке підвищило ефективність транзакцій.

Сьогодні Litecoin надійно утримується у десятці лідерів на крипто валютному ринку та пропонує більш швидкі транзакції, ніж Біткоїн (швидкість вище у чотири рази, а також надає значно нижчі комісії, що робить Лайткоїн перспективним інвестиційним інструментом та криптовалютою, зручною для повсякденних торгівельних операцій.

Говорячи про популярні криптовалюти, неможна зупинитися лише на вище перелічених. Також до експертних топів належать:

  • Solana;
  • Ripple;
  • Cardano;
  • Binance Coin;
  • Dogecoin
  • Та інші.

Як працює криптовалюта

Криптовалюта — це одиниці цифрової валюти, які створюються з використанням криптографії. Криптовалюти не регулюються центральними контролюючими органами, для обробки платежів застосовуються комп’ютери, підключені до мережі, на базі якої працює конкретна криптовалюта.

Технологія блокчейн: що це

Це система, на базі якої працює криптовалюта. Блокчейн — це розподілений реєстр, у якому зберігаються записи про всі транзакції у мережі. Всі записи, що додаються, стають частинами блоків, пов’язаних між собою криптографічними хешами.

У блокчейні використовується наступний принцип:

  1. Створення транзакцій: користувач здійснює транзакції з криптовалютою.
  2. Верифікація: транзакції відбиваються в мережі, де їх верифікують учасники системи.
  3. Додавання у блок: після перевірки транзакції додаються у блоки.
  4. Хешування: блок отримує унікальний хеш, пов’язаний з хешем попереднього блоку.
  5. Створення ланцюжка: новий блок приєднується до попереднього, при цьому створюється ланцюжок блоків (блокчейн).

Блоки в мережі блокчейн неможливо підробити чи змінити. Будь-яка транзакція перевіряється учасниками мережі. Уразі, якщо ці учасники не знайдуть підтвердження, вони просто відхилять операцію.

Приклади використання блокчейну

У першу чергу з застосуванням блокчейну створюють криптовалюти, такі, як Біткоїн, Ефіріум, Лайткоїн та інші. Також Блокчейн-механізми можуть бути використані у традиційних фінансових системах, наприклад, для здійснення фіатних онлайн-платежів.

Серед інших потенційних сфер застосування — ланцюжки постачання товарів, зберігання медичних записів та інше.

Роль майнінгу та стейкінгу в криптовалюті

Майнінг — це процес перевірки та додавання транзакцій у блокчейн шляхом складних енерговитратнихх математичних розрахунків. Саме майнінг забезпечує появу нових монет, але лише в тому випадку, якщо криптовалюта працює на алгоритмі Proof-of-Work (доказ роботи). Цей алгоритм притаманний, наприклад, для Біткоїну. Його базовий принцип полягає в наступному: чим потужніше обчислювальне обладнання, тим вищою є вірогідність видобутку нового блоку.

Для деяких криптовалют використовується алгоритм Proof-of-Stake (доказ частки володіння). Серед криптовалют, що працюють на Proof-of-Stake, наприклад, Ethereum. У випадку з Proof-of-Stake шанси на видобуток нового блоку підвищуються пропорційно кількості криптовалюти, вкладеної у стейкінг. На відміну від майнінгу, такий підхід видобутку криптовалюти в цілому вважається більш фінансово рентабельним та потребує менших енерговитрат.

Майнінг і стейкінг — принципові життєтворчі механізми для криптовалюти, це її видобуток. Саме тому за це майнери та стейкери отримують винагороду. Воно складається з тарифу за видобутий блок, крім того, з комісійних, які відраховуються з транзакцій користувачів.

Таким чином, майнери та стейкери:

  • перевіряють транзакції;
  • підтверджують їх;
  • формують блоки;
  • додають блоки у ланцюжок;
  • генерують нові одиниці криптовалюти;
  • отримують за це винагороду.

Переваги та недоліки криптовалют

Криптовалюти можуть мати, як і будь-які інші гроші, низку переваг та недоліки. Розглянемо плюси та мінуси цифрової валюти.

Переваги

  • анонімність: для того щоб здійснити транзакцію з криптовалютою, користувачам не доведеться надавати персональні дані. Виняток — деякі криптовалютні біржі, які вимагають цього від своїх клієнтів;
  • безпека: криптографічна технологія, що дозволяє створювати криптовалюту та здійснювати операції з нею, забезпечує безпеку транзакцій та надає захист від хакерських атак;
  • децентралізація: фінансові установи або керівництва окремих країн не контролюють криптовалюту, що знижує ризики цензури та маніпуляцій у системі.

Недоліки

Ключовий недолік — це волатильність ринку, і, якщо ви хочете торгувати криптовалютою, доведеться враховувати цей чинник. Ризикованість інвестицій залежить від волатильності певної криптовалюти: чим вище цінові коливання, тим значнішим є ризик.

Крім того, існують ризики шахрайства, пов’язані з відсутністю або слабким регулюванням криптовалюти. Наприклад, ви можете натрапити на фальшиві ICO — монети-пустушки.

Тим не менш, плюси криптовалют значно переважають над їх недоліками, і це робить ринок цифрових активів популярним місцем для стабільного заробітку.

Як почати використовувати криптовалюту

На початку слід подумати, як ви можете купити та де будете зберігати криптовалюту.

Від купівлі до зберігання: нюанси для новачків

Для купівлі криптовалюти можна використати криптообмінник чи біржу. Біржа може бути централізованою (прийняття рішень відштовхується від розпоряджень конкретних осіб) та децентралізованою (такі біржі не мають єдиного власника).

На централізованих біржах, як і в криптообмінниках, можна купувати криптовалюту не тільки за інші цифрові гроші. Один із доступних варіантів — фіатні валюти. Якщо ви обираєте децентралізовану біржу, будьте готові, що ви зустрінетеся з обмеженим вибором криптовалют та з труднощами у фіатних розрахунках. Прикладом централізованої біржі може бути Binance. У якості децентралізованого майданчику можна навести Uniswap.

Звичайно, ви можете знайти в мережі десятки платформ для купівлі та продажу криптовалюти. слід дуже уважно поставитися до вибору найоптимальнішого майданчика, бо від того, що ви оберете, залежатиме ваш прибуток та безпека активів.

Говорячи про зберігання криптовалюти, слід згадати про спеціальні електронні гаманці.

Криптогаманець — це програма чи пристрій, який містить ключі, що надають доступ до цифрових активів. Розрізняють два види гаманців — гарячі та холодні.

Гарячий, або програмний, гаманець — це програма для комп’ютеру чи смартфону, яка дозволяє зберігати криптовалюту та здійснювати за її допомогою торгівельні операції. Відмінні риси програмного гаманця — оперативність, зручність і цінова доступність. При цьому такий спосіб зберігання криптовалюти пов’язаний з деякими труднощами — власники гарячих гаманців слабо захищені від ризиків злому та втрати особистих даних, оскільки гаманець має постійний інтернет-доступ. У якості прикладу програмного гаманця можна назвати Exodus, MetaMask, Trust Wallet.

Холодні гаманці, вони ж апаратні — це пристрої, схожі на USB-накопичувачі та призначені тільки та виключно для зберігання криптовалюти. З холодного гаманця неможливо торгувати криптовалюту, тому що він не має доступу до інтернету. Якщо виникає необхідність переказати кошти, для цього знадобиться гаманець-посередник з доступом до мережі. Таким чином, холодний гаманець може виявитися менш зручним для активних користувачів, з іншого боку, він вважається безпечнішим, у порівнянні з гарячим сховищем, оскільки навіть потенційно не здатен постраждати від інтернет-атак хакерів.

Апаратний гаманець підходить для зберігання великої кількості цифрової валюти, яку користувач не збирається витрачати найближчим часом. Якщо плануються регулярні транзакції, у цьому випадку краще скористатися гарячим гаманцем, але тримати на ньому невеликі суми.

Говорячи про приклади апаратних гаманців, можна виділити Ledger Nano S, Trezor Model One, KeepKey..

Таким чином, можна зберігати криптовалюту як у холодному, так і у гарячому гаманці — слід відштовхуватися від вашої мети щодо торгівлі.

Ще один із доступних варіантів — зберігання цифрових грошей на біржі, але лише в тому обсязі, який ви хочете задіяти у трейдингу.

Як використовувати криптовалюту у повсякденному житті

Сьогодні криптовалюта вже не є екзотикою. Сучасні користувачі можуть застосовувати її для оплати товарів, наприклад, в інтернет-магазинах. До того, що можна купити за криптовалюту належать продукти таких торгівельних компаній, як Microsoft, Starbucks, Whole Foods Market, Newegg. Причому ці компанії дозволяють використовувати криптовалюту без попередньої конвертації.

Якщо користувач хоче оплатити криптовалютою товар чи послугу в компанії, яка не приймає прямі криптовалютні транзакції, для цього підійдуть сервіси, що конвертують криптовалюту у фіатні гроші, наприклад, BitPay, Coinbase Card, Binance Card, Crypto.com Visa Card.

У даних обставинах криптовалюта, хоча і не витісняє фіатні гроші з повсякденного використання, але стає гідною їм альтернативою, що тільки підвищує її цінність.

Інвестиції та торгівля

Технологія блокчейн та криптовалютні проекти на її базі відкривають користувачам вражаючи можливості для отримання прибутку. Інвесторам і трейдерам доступні довгострокові інвестиції, спотова торгівля, маржинальний трейдинг з використанням кредитного плеча, заробіток майнінгом і стейкінгом та багато іншого.

Якщо поставитися до криптовалютних активів розумно, вони можуть стати суттєвим джерелом статків. Головне — вкладати у криптовалюту тільки вільні гроші, ретельно перевіряти коїни, в які інвестуєте, скрупульозно обирати біржі для торгівлі та, звичайно, пам’ятати про волатильність курсу та інші ризики.