Що таке Біткоїн халвінг і як він впливає на криптовалютний ринок?

Майнінг — це видобуток Біткоїна. Майнери, використовуючи певні обчислювальні потужності, перевіряють транзакції та видобувають нові блоки BTC. Це відбувається наступним чином: кожен переказ BTC проходить підтвердження та записується в блок. Після цього цей блок потрапляє до мережі блокчейн. Майнери, у свою чергу, за допомогою спеціального обладнання займаються розшуком (видобутку) чергового нового блоку.

Як підсумок, вони отримують винагороду за майнінг — певну кількість BTC за блок.

Проте Біткоїн утворений Сатоші Накамото як дефляцій на монета. Кінцева кількість BTC не може перевищити 21 мільйон монет. Аби попередити безконтрольне зростання кількості Біткоїна, Сатоші Накамото встановив обмеження щодо видобутої кількості BTC за певний період. Це обмеження стало можливим завдяки протоколу консенсусу Proof of Work.

Ще одним регулятором є халвінг. Відповідь на запитання, що таке халвінг Біткоїна, досить проста: це алгоритм, у результаті якого винагорода за майнінг скорочується рівно удвічі кожні 210 000 блоків.

Халвінг Біткоїна відбувається приблизно кожні чотири роки. На даний момент він відбувся чотири рази. Після халвінгу, що відбувся у 2024 році (останній на сьогодні) винагорода за майнінг скоротилася з 6,25 BTC до 3,125 BTC за блок.

Ця стаття розкаже, що таке халвінг Біткоїна і як він впливає на ринок криптовалюти.

Мета халвінгу Біткоїна

Халвінг Біткоїна, закладений у його програмний код, відбувається приблизно кожні чотири роки або раз на 210 000 блоків. Регламент халвінгу передбачає, що з кожним новим циклом винагорода за видобуток нових Bitcoin скорочується удвічі. Так, 19 квітня 2024 року ціну винагороди за майнінг було зменшено з 6,25 до 3,125 BTC за блок.

Головна мета халвінгу — це встановлення контролю за швидкістю інфляції Біткоїна.

Згідно з концепцією Біткоїна, максимальна пропозиція має скласти не більше 21 мільйону BTC. Халвінг, пропонуючи систематичне зниження винагороди за майнінг, регулює цю фінансову систему, перешкоджаючи інфляції та створюючи дефіцит BTC.

Довгострокова стійкість Біткоїна багато у чому залежить від його здатності підтримувати стабільний потенціал до продажу. І халвінг відіграє у створенні цього потенціалу ключову роль. Халвінг Біткоїна:

  • знижує швидкість, з якою відбувається зростання пропозиції: видобуток BTC знижується, відповідно, повільніше зростає їх загальна кількість, що, у свою чергу, знижує темпи інфляції;
  • підвищує попит: дефіцит, який створює халвінг, здатен підвищити попит на Bitcoin, оскільки BTC виявиться для інвесторів активом з обмеженою пропозицією, це може призвести до зростання ціни Біткоїна;
  • зміцнює довіру: передбачуваність та прозорість, яку пропонує процес халвінгу, підвищує довіру до BTC як до довгострокового інвестиційного інструменту.

Крім того, халвінг Біткоїна забезпечує стійкість мережі суто з технічного боку.

З розвитком ринку криптовалют у майнерів з’являється більш потужне обладнання, відповідно, зростає показник хешрейта — сукупної обчислювальної потужності, і як підсумок, завантаженості мережі. Це, у свою чергу, ускладнює видобуток криптовалюти. Халвінг потенційно скорочує кількість майнерів у мережі, тобто полегшує процес видобутку нових BTC.

Також після відтоку майнерів навіть з більш потужним обладнанням не страждає швидкість обробки транзакцій, а періодичність видобутку нових блоків BTC залишається на рівні, встановленому системою раніше.

Також перспектива того, що в результаті халвінгу колись винагорода за майнінг зникне зовсім, а статками від генерації нових блоків залишаться тільки комісійні, стимулює майнерів, аби зберегти власну конкурентоздатність, шукати більш енергоефективні рішення, які зможуть позитивно вплинути на стійкість мережі.

Також халвінг Біткоїна здійснює безпосередній вплив на дефіцит монет.

Наприклад, кожен новий халвінг — це зменшення кількості BTC, видобутих за блок, удвічі. Зниження видобутку призводить до того, що загальна пропозиція BTC зростає повільніше, ніж це відбувалося б без халвінгу, скорочується продаж. Це призводить до зростання дефіциту, що робить Bitcoin більш рідким активом.

Дефіцитність та унікальність — це закладена творцем особливість BTC. Вона спрямована на те, аби створити механізм імітації коштовних металів, таких, як золото, і завдяки цьому впливати на зростання ціни.

Халвінг — це важливий механізм, який потрібен у першу чергу для контролю інфляції Біткоїна. А також халвінг здатен забезпечити довгострокову стійкість мережі блокчейн, крім того, вплинути на дефіцит BTC.

Розуміння халвінгу та його наслідків має велике значення для інвесторів Bitcoin.

Як халвінг Біткоїна впливає на криптовалютний ринок

Говорячи про те, що таке халвінг Біткоїна, неможна замовчати аспект ринку та впливу халвінгу Біткоїна на індустрію. Ми хочемо привернути вашу увагу до чотирьох суттєвих блоків:

Вплив халвінга на пропозицію Біткоїна

В аспекті пропозиції нових Біткоїнів халвінг відіграє ключову роль.

Коли винагорода за видобуток BTC раз на чотири роки скорочується удвічі, для майнерів з’являється дилема, чи залишається рентабельною саме для них генерація нових Біткоїнів. В результаті після халвінгу частина майнерів залишає мережу. Як підсумок, загальна кількість оброблених блоків зменшується, знижується швидкість їх видобутку, відповідно, скорочується пропозиція.

Вплив халвінгу на попит на Біткоїн

Унаслідок скорочення пропозиції, до якої призводить кожний наступний халвінг Біткоїна, попит може продемонструвати абсолютно полярну динаміку — і знизитися (що малоймовірно), і залишитися на тому ж рівні, і зрости.

Зростання ціни та попиту здається багатьом експертам найбільш можливим сценарієм. На користь даної вірогідності свідчить тенденція до збільшення попиту, яку продемонстрували халвінги 2012, 2016, 2020 року (Про халвінг, який відбувся у 2024 році, поки що говорити зарано).

Також слід враховувати поведінку майнерів. Кожен наступний халвінг призводить до отримання майнерами усе меншої винагороди. Це спонукає їх не квапитися з продажем власних активів, що також здійснює вплив на взаємозалежність пропозиції та попиту.

Вплив халвінгу на ціну Біткоїна

Якщо звернути увагу на попередні халвінги (без урахування того, який відбувся у 2024 році), можна побачити тренд на зростання ціни Біткоїна. Причому, як правило, ціна Біткоїна починає підніматися ще до самого халвінга. Також історія свідчить про те, що для досягнення історичного максимуму ціни Біткоїну треба приблизно 500 днів після халвінгу.

Проте, перш ніж прогнозувати ціну Біткоїна, слід врахувати не лише халвінг, але й інші чинники, які здійснюють вплив на ціну. Під їх впливом тенденція може як підтвердитися, так і змінитися — замість того щоб зрости, ціна може впасти.

Прибутковість майнінгу Біткоїна після халвінгу

Коли відбудеться наступний халвінг Біткоїну, майнери зіштовхнуться зі скороченням власних статків, що трапляється завжди після халвінгу. Як наслідок, одні майнери відмовляться від видобутку нових Біткоїнів, інші — вкладуть гроші у більш сучасне обладнання, Ще хтось для збереження прибутковості приєднається до майнінгових пулів. І консолідація майнерів може негативно відбитися на децентралізації у блокчейні, а саме децентралізація є однією з головних переваг криптовалютного ринку.

Що таке халвінг Біткоїна в історичному контексті?

З того часу, як було створено Біткоїн, відбулося чотири халвінги.

28 листопада 2012 року: перший халвинг

Перший халвінг відбувся 28 листопада 2012 року. Ціна заохочення за видобуток зменшилася з 50 до 25 BTC.

Перший халвінг призвів до суттєвих коливань ціни:

  • 2012 рік: ціна Біткоїна знаходиться у діапазоні $4.5-$14;
  • грудень 2013: відбулося зростання ціни до $1 200 за Біткоїн;
  • під час наступного дворічного періоду ціна знижувалася і у 2016 році склала приблизно $200.

Сплеск волатильності, який трапився унаслідок першого халвінгу, виявився першим циклом бичачих та ведмежих тенденцій в історії криптовалют. Коли інвестори помітили таку динаміку, вони почали враховувати халвінг у розробці власних стратегій.

9 липня 2016 року: другий халвінг

Якщо перше скорочення винагороди знизило її розмір до 25 BTC, то другий халвінг, що відбувся 9 липня 2016 року, скоротив винагороду до 12,5 BTC.

На ціну Біткоїна другий халвінг вплинув, піднявши її спочатку до $900, а після — до $20 000.

Торгівля Біткоїна за таку високу ціну здійснювалася наприкінці 2017 року. Проте вже у 2018 році ціна знизилася до $3 500.

11 травня 2020 року: третій халвінг

Третій халвінг відбувся 11 травня 2020 року та знизив винагороду для майнерів до 6,25 BTC.

Протягом 2020 року ціна Біткоїна змінювалася у проміжку $3 500-$12 500. Коли прийшов 2021, ціна почала робити різкі стрибки: підйом до $61 000, спад — до $31 000, нове зростання ціни до $67 000. У 2022 році ціна BTC знижувалася.

Проте позитивним для Біткоїна виявився 2023 — його ціна піднялася. Бичачий тренд зберігається і до сьогодні.

19 квітня 2024 року: четвертий халвінг

Нещодавно, у квітні 2024 року, винагорода знизилася і тепер становить 3,125 BTC.

З цього халвінгу Біткоїна складно робити висновки щодо довгострокової історичної перспективи  — дуже мало часу пройшло. Проте, пам’ятаючи, як змінювалася динаміка Біткоїна за попередні халвінги, експерти прогнозують суттєве зростання ціни у недалекому майбутньому, навіть у 2024 році.

Прогнози експертів щодо цін BTC після халвінгу 2024 року

Після чергового зниження винагороди очікується що наступний халвінг трапиться у 2028 році. Проте зараз більш важливими є наслідки події, яка сталася у 2024 році.

Експерти вважають, що четверте скорочення винагороди призведе до чергового зростання вартості, як це трапляється завжди, коли відбувається халвінг. Наприклад, Standard Chartered Bank припускає, що Біткоїн зросте у ціні до $100 000 або навіть подолає цю позначку, і це станеться ще до кінця 2024 року.

А ось інвестор-міліардер Тім Дрейпер прогнозує навіть оптимістичніший сценарій — зростання вартості до $250 000 протягом такого ж терміну.

Проте торгівля Bitcoin залежить не лише від халвінгів. Для отримання більш точних прогнозів щодо попиту та вартості слід враховувати регуляторні механізми криптовалютного ринку, настрій інвесторів, геополітичні події, технологічні інновації, а також будь які інші чинники.