У спотових Біткойн-ETF тепер зберігається понад 1 мільйон BTC

Більшість біткойнів, які зберігаються ETF, зберігаються в спотових ETF, розташованих у США, зокрема GBTC та IBIT, що становить більше половини загальних запасів BTC.

Станом на 24 травня всі біткойн-біржові фонди (ETF) разом зберігають 1 002 343 BTC, причому значна частина виділена на продукти в США серед 32 доступних ETF.

Виконавчий голова MicroStrategy Майкл Сейлор наголосив на цьому помітному досягненні в нещодавній публікації, зазначивши, що ці 32 спотові біткойн ETF разом тепер володіють сумою, еквівалентною авуарам псевдонімного творця криптовалюти Сатоші Накамото.

Домінують спотові Біткойн-ETF США

Цей холдинг становить близько 5% від загального обігу біткойнів у всьому світі, який оцінюється приблизно в 70,5 мільярдів доларів. Більшість зосереджено в американських спотових біткойн ETF, які були запущені в січні та швидко побили попередні рекорди ефективності ETF.

Лідирують Grayscale Bitcoin Trust і BlackRock’s iShares Bitcoin Trust, причому перший володіє 289 040 BTC, а другий — з 287 168 BTC. Разом ці два фонди складають більше половини загального обсягу біткойнів, що зберігаються ETF.

32 #Bitcoin Spot ETF тепер містять ~1 Накамото $BTC pic.twitter.com/OpHridlymc
— Майкл Сейлор⚡️ (@saylor) 27 травня 2024 р

Серед інших відомих американських ETF – Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC), який володіє 161 538 BTC, Ark 21Shares Bitcoin ETF (ARKB), який має 48 444 BTC, і Bitwise Bitcoin ETF (BITB), який має 36 185 BTC. Менші гравці, такі як VanEck Bitcoin Trust (HODL) і Valkyrie BTC ETF (BRRR), також зробили внесок у загальний резерв.

За межами США канадський Purpose Bitcoin ETF лідирує з 27 110 BTC, за ним йде німецький фонд ETC Group Physical Bitcoin, який володіє 21 005 BTC. Нещодавній запуск Bitcoin ETF у Гонконзі додав 3553 BTC до глобального резерву.

Зростання та довгостроковий потенціал

З моменту запуску в січні ці спотові біткойн ETF генерували великі обсяги торгів, перевершуючи ефективність раніше запущених біржових фондів. З активами понад 4100 мільйонів, звіти за перший квартал показали, що понад 20% спотових біткойн ETF у США належать великим інвесторам та установам, включаючи хедж-фонди, банки та пенсійний фонд штату Вісконсін.

ІТ-директор Bitwise Метт Хуган підкреслив довгостроковий потенціал спотових біткойн-ETF в недавньому інтерв’ю. «Я думаю, що в довгостроковій перспективі вони можуть складати від одного до п’яти відсотків ринку ETF США, а це ринок у 7 трильйонів доларів», — сказав Хуган. «Я вважаю, що тільки в США це адресний ринок на кілька сотень мільярдів доларів».

Спотові біткойн ETF пропонують інвесторам спосіб отримати доступ до біткойнів за допомогою знайомої структури ETF. Вони надають можливість великим установам отримати доступ до біткойнів, особливо коли прямі покупки на криптобіржі можуть бути неможливими.