Що таке арбітраж криптовалют: основні принципи, методи, переваги та ризики

Криптовалюти на актуальному етапі свого розвитку пропонують велику кількість варіантів для заробітку. Новачки для отримання прибутку йдуть простим та зрозумілим шляхом, досвідчені трейдери комбінують різні методи.

Арбітраж — одне з перспективних і популярних джерел прибутку серед гравців криптовалютного світу. У цій статті ми розкажемо, що таке арбітраж криптовалют, які переваги він має, якими можуть бути ризики, а також все про види арбітражу.

Що таке арбітраж криптовалюти

Загалом, арбітраж — це отримання прибутку з різниці в цінах одного й того самого активу.

Це визначення застосовується і для криптовалюти. Арбітраж криптовалюти — це заробіток за допомогою різниці, яка встановлюється для ціни одного активу в різних торгівельних парах або на різних біржах, P2P-майданчиках та на інших торгівельних платформах.

Торгівельна пара — це пара активів, задіяних в угоді на певній біржі, наприклад Біткоїн/Долар США. При цьому ціна однієї торгівельної пари може відрізнятися на різних біржах. Наприклад на одній біржі можна купити 1 ИBTC за $61 000. На іншій біржі торгівельна пара BTC/USD буде торгуватися за ціною $61 500 за BTC. Трейдер купує біткоїн на криптобіржі, де його ціна нижча, а продає там, де вона дорожча. Таким чином, можна заробити прибуток $500.

Існує також низка способів заробітку за допомогою більш складних схем, при яких криптовалюта конвертується у декілька етапів.

Основні принципи арбітражу криптовалют

Говорячи про те, що таке арбітраж криптовалюти, варто зазначити принципи, на яких він базується. Для арбітражу криптовалют є важливими:

  • різниця в цінах: сутність арбітражу полягає в тому, що необхідно визначати моменти, коли ціни криптовалюти значно відрізняються на різних біржах або у різних криптовалютних парах;
  • швидкість: арбітраж вимагає оперативності, оскільки різниця цін на криптовалюту може бути короткочасною. Щоб пришвидшити процес, багато трейдерів використовують автоматизовані інструменти для відстеження цін на актив, у якому зацікавлені;
  • ліквідність: для арбітражу, від якого очікується успіх, потрібно, щоб обрані біржі мали достатній об’єм торгів для купівлі та продажу необхідної кількості криптовалюти;
  • низькі комісії: чим нижчі комісії на криптобіржах, тим вищим буде потенційний прибуток від арбітражу;
  • врахування ризиків: для отримання прибутку необхідно враховувати усі ризики, пов’язані з арбітражем.

Приклади успішних арбітражних угод

Звичайно, уразі арбітражу криптовалют можна заробити вражаючий прибуток. Проте угоди, які приносять трейдеру колосальні статки, або тримаються у секреті, або, навіть якщо обговорюються в блогах або на форумах, не гарантують достовірної інформації: результати можуть бути перебільшеними з метою реклами, дані можуть містити схеми, але не конкретику.

У будь-якому випадку, досвідчені користувачі за роки продуктивного трейдингу визначили тенденції, які можуть вказувати на потенційно успішну угоду, а саме:

  • флеш-крах: наприклад, на одній біржі в цінах на актив трапилося стрімке падіння, тоді як на інших — вартість залишилася без змін. Трейдер купує криптовалюту на першій біржі — за нижчою ціною, а продає — за вищою ціною на біржі з вигідним курсом;
  • поява нової криптовалюти на біржах: у перші години після листингу ціни на актив на різних біржах можуть суттєво відрізнятися;
  • новини індустрії: поява різних новин, пов’язаних з криптовалютою, може спровокувати короткочасне відхилення в цінах, що стане чудовим приводом для арбітражу.

Види арбітражу криптовалют

Арбітраж криптовалют передбачає велику кількість різних схем. Розглянемо, що трейдер може застосувати, аби заробити на різниці курсів.

Простий, або міжбіржовий арбітраж криптовалюти

Простий (міжбіржовий) арбітраж — це купівля або продаж активу на різних біржах. Трейдер купує криптовалюту на біржі, де вона є дешевшою, щоб продати її на іншій платформі, з пропозицією за вищою ціною.

Якщо ви бачите, наприклад, на одній біржі Ethereum за $3 500, а на іншій — за $3 400, ви можете купити актив на другій біржі і продати його — на першій, яка пропонує вищі ціни.

Можливості для арбітражу між біржами з’являється завдяки таким чинникам, як:

  • різна ліквідність: на біржі з більшим об’ємом торгів і ціни будуть стабільнішими;
  • роз синхронізація бірж: дані щодо цін на актив оновлюються на різних біржах не одночасно, що створює тимчасові вікна для міжбіржового арбітражу;
  • технічні збої: іноді технічні помилки на одному з майданчиків можуть сприяти тимчасовому відхиленню цін.

Простий арбітраж здатен принести суттєвий прибуток, хоча комісія може бути вищою, якщо взяти для порівняння показники внутрішньобіржового арбітражу, де вона менша.

Внутрішньобіржовий арбітраж

Для арбітражу криптовалюти у цьому випадку знадобляться послуги однієї біржі. При цьому типі арбітражу трейдер може використати тимчасову різницю в цінах однієї і тієї самої криптовалюти на різних торгівельних парах всередині однієї біржі. Говорячи простими словами, для здійснення угоди трейдер купує криптовалюту за нижчою ціною всередині однієї торгівельної пари, щоб продати її на іншій парі — де курс обраної криптовалюти є вищим.

Наприклад, на біржі є дві торгівельні пари: BTC/USDT та BTC/BUSD. Через різні чинники, такі, як об’єм торгів, попит і пропозиція, ціна Біткоїна може дещо відрізнятися у цій сполуці пар. Якщо BTC/USDT дешевше за BTC/BUSD, трейдер купить BTC за USDT, а потім обміняє BTC на BUSD, завдяки чому отримає невеликий прибуток.

Уразі внутрішньобіржового арбітражу трейдеру не доводиться витрачати час, щоб проводити транзакції між декількома біржами, а також йому, як правило, пропонуються нижчі комісії.

Ключовий недолік внутрішньобіржового арбітражу криптовалюти — оперативна реакція самих бірж на різницю в цінах. Біржі постійно аналізують курс і уразі виявлення кореляцій негайно усувають цю різницю в цінах, що іноді дає нульовий дохід, відповідно, капітал не збільшується.

Трикутний арбітраж криптовалют

Більш складна комбінація внутрішньо біржового арбітражу. У цьому арбітражі використовуються три валютні пари, а угода виглядає наступним чином:

  1. Є стартова валюта, наприклад, USDT.
  2. Перша операція: купівля BTC за USDT.
  3. Друга операція: продаж BTC за ETH.
  4. Третя операція: продаж ETH за USDT.

Мультивалютний між біржовий арбітраж

Для арбітражу цього типу притаманною є комбінації, які можуть поєднувати у собі одночасне виконання внутрішньо біржових та між біржових операцій. Схема такого арбітражу виглядає наступним чином:

  1. Трейдер купує ETH за USDT на біржі A.
  2. Обмінює Ефіріум на Біткоїн на біржі B.
  3. Продає BTC за BUSD на біржі C.

Для торгівлі таким чином необхідно добре орієнтуватися на ринку, а також мати швидку реакцію. Через це у застосуванні подібних схем краще використовувати ботів, які автоматично відстежать ціни на криптовалюти на різних біржах.

Міжнародний арбітраж криптовалют

При цьому підході використовуються біржі та валюти різних країн, також в угоді можуть брати участь фіатні гроші.

Наприклад, трейдер може купити долар в одній країні за ціною, оптимальною для нього. Після цього він перекаже USD на картку банку іншої держави, там обміняє їх на USDT, а потім продасть стейбл-коїни у стартовій країні за більш вигідними цінами.

Робота на різних ринках

Досвідчений трейдер без видимих складнощів може застосувати арбітраж криптовалют, який враховує різниці в цінах на ринку ф’ючерсів і на спотовому майданчику.

Уразі відкриття позиції на ф’ючерсному ринку трейдеру пропонуються різні контракти — безстрокові та обмежені певним часовим проміжком. Уразі сильних коливань цін на ринку такий арбітраж криптовалют може призвести до значного зростання капіталу. Як правило, імпульсом для здійснення угод стають важливі новини індустрії. Під час поширення новини реакції на неї відбиваються на різниці в цінах ф’ючерсного контракту та спотової пропозиції.

Як працює арбітраж P2P

P2P (від англ. Peer-to-Peer, person-to-person) — це грошові перекази безпосередньо від одного трейдера до іншого.

P2P-майданчики, такі, як, наприклад, на Binance — це платформи, на яких трейдери можуть створювати власні заявки на купівлю чи продаж криптовалюти за фіатні гроші, при цьому будь-яка P2P-платформа дає змогу клієнтові самостійно встановлювати курс активу. Трейдер, який бажає купити чи продати криптовалюту, відгукується на заявку, і на наступному етапі користувачі здійснюють прямий переказ.

Сутність P2P-арбітражу полягає в тому, що курс криптовалют на P2P-платформах може значно відрізнятися від ринкового, що дає змогу трейдеру заробляти на різниці в цінах.

Як працює арбітраж на Dex-біржах

Це арбітраж всередині або між різними біржами, але децентралізованими. Особливості децентралізованого арбітражу криптовалют зумовлені специфікою Dex-бірж. Децентралізований криптовалютний арбітраж має такі риси:

  • вищий потенціал дохідності: Dex не мають централізованого керування, їхня робота регулюється виконанням смарт-контрактів, що передбачає більшу природність у формуванні курсу, відповідно, спостерігаються більш істотні коливання цін у порівнянні з централізованими майданчиками. Крім того, на ціноутворення впливає відносно низька ліквідність активів на Dex;
  • більш високі ризики: вони зумовлені природньою волатильністю цін на криптовалюти;
  • складнощі автоматизованої торгівлі: особливості децентралізованої організації ускладнюють роботу торгівельних ботів.

Статистичний арбітраж криптовалют

Статистичний арбітраж криптовалют — це стратегія торгівлі, яка базується на математичних моделях та статистичному аналізі. Алгоритми математики та статистики застосовуються, щоб оперативно знаходити тимчасовий дисбаланс у цінах між різними біржами та моментально здійснювати торгівельні угоди.

Як розпочати арбітраж криптовалют: необхідні кроки

Для укладання арбітражних угод необхідно:

Обрати оптимальну біржу

Між різними біржами існує велика конкуренція, і недосвідченому трейдеру буває надзвичайно складно швидко та без помилок знайти майданчик для арбітражу. Для потенційно більш ефективних угод варто звертати увагу на наступні параметри:

  • ліквідність: чим вищим є об’єм торгів, тим нижчим буде ризик прослизання ціни. Прослизання — це різниця між ціною активу, на яку очікує трейдер, та вартістю криптовалюти під час виконання ордеру;
  • комісії: чим вони менше, тим менше збитків зазнає угода;
  • швидкість обробки ордерів: чим вона вища, тим успішнішим може бути криптовалютний арбітраж;
  • вибір торгівельних пар: на біржах має бути якомога більше валютних пар, головним чином ті, які вам потрібні, аби здійснювати арбітраж криптовалют;
  • безпека: важливо, щоб біржа пропонувала заходи щодо захисту від зломів та крадіжок.

Знайти можливості для арбітражу

Трейдеру, який займається арбітражем, важливо не пропустити можливість вдало купити чи продати криптовалюту.

Окрім пошуку біржі, трейдеру знадобиться відстежувати ціни криптовалют, самостійно, або за допомогою різних сканерів та ботів, таких, як Arby.Trade, WunderTrading, Cryptohopper та інших. Також трейдер має завжди орієнтуватися в останніх новинах індустрії. Поява інформації щодо нових проектів та подій може призвести до стрімкої зміни ціни активу на одних майданчиках, тоді як інші затримаються з корегуванням вартості. Це створить вікно для арбітражної угоди.

Оцінити ризики

Перш ніж перейти до арбітражної угоди, трейдеру варто оцінити її рентабельність з точки зору ризиків. Серед ризиків волатильність, технічні збої та високі комісії. Прибуток трейдера багато у чому залежить від перелічених параметрів.

Що таке криптовалютній арбітраж у контексті його переваг та ризиків

Арбітраж криптовалют, як і будь-яка діяльність, має свої переваги та може бути у дечому ризикованим. Далі ми розкажемо, які плюси має криптовалютний арбітраж і з якими ризиками стикається.

Переваги

Головна перевага полягає в суттєвій дохідності у перспективі. Грамотно організувавши арбітраж криптовалют, трейдери зможуть значно збільшити свій капітал, навіть якщо різниця цін для активів буде невеликою.

Ще один плюс — відсутність необхідності прогнозувати курс для криптовалютних угод. Дохід, доступний для трейдерів, базується на дисбалансі цін, який вже утворився.

Також тих, хто займається арбітражем криптовалюти, може порадувати можливість отримувати пасивний дохід без складних дій власноруч. Все, що для цього потрібно — налаштувати програмне забезпечення для автоматичної торгівлі.

Крім того, арбітраж криптовалют — це чудова можливість диверсифікувати портфель і застрахуватися від ризиків волатильності, оскільки цей тип трейдингу передбачає, що в угодах бере участь велика кількість валютних пар.

А також не можна забути про швидку окупність, особливо за умови значних внесків.

Ризики криптовалютного арбітражу

Говорячи про те, що таке ризики крипто арбітражу, ми можемо виділити:

  • високу волатильність ринку: ціни на криптовалюту можуть змінюватися протягом коротких часових проміжків. Через це є ризик втратити прибуток під час переказу грошей з біржі на біржу, якщо транзакція співпаде зі стрибком курсу;
  • високі комісії: вони можуть суттєво зменшити дохід, особливо якщо різниця курсів криптовалют, задіяних в угоді, є незначною;
  • ризик, пов’язаний з ліквідністю: якщо на якійсь біржі ліквідність буде недостатньою, трейдер ризикує не обміняти криптовалюту за бажаною ціною;
  • технічні збої: через технічні збої на біржі або в гаманці, а також через затримки у мережі блокчейн, користувач може втратити у швидкості та пропустити момент зміни цін.

Поради та рекомендації щодо успішного арбітражу

Наша стаття спрямована на допомогу для новачків, які хочуть опанувати арбітражну стратегію. Ось декілька корисних порад:

Використовуйте інструменти для автоматизованої торгівлі

Інструменти для автоматизованого трейдингу дозволяють зробити торгівлю більш ефективною, допомагають досягти високої швидкості арбітражу, масштабують угоди, одночасно відстежуючи велику їх кількість. Також автоматизований арбітраж криптовалют — це один зі способів виключити людський фактор, наприклад, помилки в розрахунках.

Боти відстежують ринкові дані, такі, як різниці цін, об’єм торгів і т.д., шукають арбітражні можливості. Крім того, вони автоматично виконують угоди та можуть керувати ризиками, наприклад, припинити роботу, якщо збитки перевищили задану позначку.

Ведіть облік і аналіз угод

Ведення обліку необхідно, щоб оцінити ефективність арбітражної стратегії, оптимізувати оподаткування отриманого заробітку, проаналізувати ризики.

Щоб реалізувати ці завдання, трейдерам варто враховувати:

  • дату та час угоди: це допоможе проаналізувати ринкову динаміку;
  • криптовалюту: які одиниці використовувалися та в якій кількості;
  • біржі, де укладалися угоди;
  • вартість активів, а також комісії біржі та мережі — для підрахунку прибутку чи збитків.

У систематизації необхідних даних можуть допомогти біржові звіти з докладною історією угод, а також спеціалізовані програми, такі, як CryptoTaxCalculator, CoinTracking та інші.

Висновок

Арбітраж криптовалют — це чудова можливість збільшити капітал за рахунок різниці у вартості криптоактиву на різних біржах або всередині різних валютних пар.

Існує багато стратегій арбітражу: внутрішньо біржовий, між біржовий, P2P та інші. Вибір оптимальної стратегії залежить від глибини знань трейдера про ринок і від його торгівельних можливостей.

Працюючи з арбітражем, важливо враховувати волатильність ринку, ліквідність активів, що цікавлять трейдера, розміри комісій, технічні можливості торгівлі, наприклад, необхідність її автоматизувати. За умови грамотного підходу арбітраж може стати чудовим доповненням до інших варіантів трейдингу чи виявитися основним джерелом статків від криптовалют.