Нова дослідницька модель проливає світло на драйвери ринку криптовалют 

Недавня дослідницька стаття відомих криптокомпаній і датського університету надала розуміння того, як традиційні фінансові фактори впливають на рух крипторинку. 

Нове дослідження заглибилося в ціни на криптовалюту, зокрема на біткойн, виявивши, що на ринки суттєво впливають як звичайні фінансові фактори, так і специфічні для криптовалюти фактори.

Стаття Остіна Адамса з Uniswap Labs, Маркуса Іберта з відділу фінансів Копенгагенської бізнес-школи та Гордона Ляо з Circle Internet Financial була опублікована на початку цього тижня.

Що рухає криптовалютними ринками?

Дослідники використовували «векторну авторегресійну модель з обмеженим знаком (VAR)», яка дозволяла їм досліджувати коливання цін на криптовалюту, які виникають через перелив традиційних фінансових ринків, у порівнянні з ризиками, притаманними криптовалютним активам.

Нова модель розбила прибутковість біткойнів на різні шоки, включаючи монетарну політику, звичайну премію за ризик, адаптацію та шоки премії за криптовалютний ризик. Було виявлено, що потрясіння в монетарній політиці мають значний вплив на ціни біткойнів, особливо протягом тривалого часу.

Наприклад, жорстка монетарна політика, коли Федеральна резервна система підвищувала процентні ставки, спричинила понад дві третини різкого падіння біткойнів у 2022 році, коли актив впав приблизно на 65%.

Криптоінфекція, викликана крахом екосистеми Terra/Luna та FTX пізніше в цьому році, також сприяла цьому великому зниженню ринку.

У дослідженні зазначено, що в той час як звичайні потрясіння можуть мати значні низькочастотні впливи на ціни криптовалют, «більшість щоденних змін цін на біткойни залишаються непоясненими» цими збоями.

Було також виявлено, що коли на крипто-ринку виникають потрясіння, люди прагнуть перевести свої гроші в стейблкоїни, демонструючи поведінку, схожу на те, як інвестори можуть купувати золото або державні облігації під час турбулентності на фондовому ринку.

Коли BlackRock оголосив про плани щодо біткойн-ETF, модель виявила як збільшення запровадження класу активів, так і зниження ухилення від ризику, пов’язаного з криптовалютою. Простіше кажучи, ця новина змусила людей більше зацікавитися BTC і менше турбуватися про його ризики, що підвищило ціну.

Crypto ще не інтегровано з TradFi

Дослідники прийшли до висновку, що хоча криптовалюта не повністю відокремлена від ширшої фінансової екосистеми, вона також не повністю інтегрована.

Їхні висновки підкреслюють важливість визначення рушійних факторів прибутку криптовалюти та розуміння еволюції зв’язку класу активів із традиційними фінансовими ринками.

З огляду на зниження ставки Федеральним резервом, яке очікується у вересні, криптовалютні ринки мають досягти успіху пізніше цього року завдяки підвищеній ліквідності та схильності до ризику. Це також узгоджується з чотирирічним ринковим циклом, який має побачити пік бичачого ринку наприкінці 2025 року … якщо історія римується.

Джерело: www.cryptopotato.com